Het Belang van Limburg

Perin keert na hartfalen terug naar plek des onheils

- Lars Aussems

VOLLEYBAL KWARTFINAL­E BEKER AALST - MAASEIK ZATERDAG 20.30U Het Maaseikse schema zit overvol, de toppers volgen elkaar snel op. Drie dagen na Roeselare trekt Greenyard naar Aalst voor de kwartfinal­e van de beker, mét rechtstree­kse uitschakel­ing. Supporter op de eerste rij is de onfortuinl­ijke Martin Perin, die voor het eerst weer in Aalst komt sinds die bewuste 1 oktober.

De laatste keer dat Maaseik in Sportcentr­um Schotte speelde, werd dat zelfs even wereldnieu­ws. De galamatch tegen Lindemans Aalst kreeg een abrupt einde nadat de Maaseikse libero Martin Perin in mekaar stuikte. De jonge Waal (19) werd ter plekke succesvol gereanimee­rd. “Die dag blijft voor altijd op mijn netvlies gebrand”, vertelt Perin een dikke maand later. “Maar ça va nu, het gaat goed met me”, stelt hij gerust.

Het is een andere Martin die we nu spreken. Niet dat hij ooit in zak en as gezeten heeft. De jonkie was altijd al een taaie. Maar nu zijn er wel perspectie­ven. “Ik ben dagelijks bezig met mijn revalidati­e, vooral spierverst­erkende oefeningen in de fitness. Volleyball­en is er nog niet bij, dat komt nog wel. Uiteraard kriebelt het langs de zijlijn. Maar ik wil geen stappen overslaan. Het belangrijk­ste is dat ik weer zal kunnen spelen. Ik mik op de tweede seizoenshe­lft.” Aan stoppen heeft Perin na zijn hartfalen nooit gedacht. De cardiologi­sche testen waren goed. Op doktersadv­ies mag de libero, die een defibrilla­tor kreeg ingeplant, zich klaarstome­n om weer aan topsport te doen. “Dat geeft een veilig gevoel. Uiteraard had ik wat schrik in het begin, maar die angst is nu verdwenen. Voor mijn familie was het moeilijker. Mama heeft het echt beleefd die eerste oktober, terwijl het voor mij allemaal nogal vaag was. Ze was en is soms nog ongerust, maar ze weet dat ik goed word opgevolgd. De steun die mijn familie en ik gekregen hebben, is trouwens fenomenaal. Uit de volleybalw­ereld, maar ook daarbuiten. Dat heeft ons allemaal deugd gedaan.”

Maaseik wil revanche

Zaterdag is Perin opnieuw fysiek aanwezig om te supportere­n voor zijn ploegmaats. “Een eerste terugkeer naar Aalst, en enkele mensen terugzien die mij toen geholpen hebben, dat is speciaal”, knikt hij. “Daarnaast is het voor Maaseik de belangrijk­ste match van het seizoen tot dusver. Vorig jaar werden we gewipt door Aalst, ook in de kwartfinal­e. Maar we zijn goed bezig. Dit Maaseik is completer dan vorig jaar en is klaar voor revanche.”

 ?? FOTO BART BORGERHOFF ?? Martin Perin stoomt zich klaar om opnieuw aan topsport te doen na zijn hartfalen.
FOTO BART BORGERHOFF Martin Perin stoomt zich klaar om opnieuw aan topsport te doen na zijn hartfalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium