Het Belang van Limburg

“Dat deze derby ook een topper is, bewijst dat het Limburgs voetbal het goed doet”

-

Patro maakt zich op voor een heel mooi tweeluik. Woensdag ontvangen de Maasmechel­aars landskampi­oen Club Brugge in de zestiende finales van de beker, maar eerst is er zaterdag (20.00u) nog de derby in eerste nationale tegen THES Sport. Een Limburgs onderonsje tussen de nummers twee en vier van het klassement. “Deze derby belooft vuurwerk”, zeggen Aziz Rejdi (die bij Patro de honneurs waarneemt door de schorsing van coach Stijnen) en Patrick Witters (THES). Wij blikken met beide coaches vooruit op dé derby, aan de hand van vijf stellingen.

Patrick Witters THES-coach

Aziz Rejdi (Patro): “Daar kan je deze derby, naar eerste-nationale-normen, inderdaad mee vergelijke­n. Zelf heb ik nog ooit de derby Patro-KRC Genk gespeeld. We wonnen met 3-1. En ook al is de tijd dat de toeschouwe­rs nog tot tegen de lijnen stonden, intussen pure nostalgie, je merkt toch aan supporters én spelers dat zo’n derby iets speciaals blijft. Anderzijds; ook in zo’n derby zijn er maximum drie punten te winnen of te verliezen. Dat verlies dus dubbel zuur zou smaken, vind ik niet. Verlies smaakt altijd heel zuur, derby of niet.”

Patrick Witters (THES): “Net zoals STVV tegen KRC Genk spelen wij tegen dé titelkandi­daat en tegen een ploeg, met een veel groter budget. Ondanks hun prachtige thuisreput­atie - 21 goals gemaakt, nul tegen - is dit een uitdaging voor ons. Wij zijn zelf ook goed op dreef en het is wel leuk dat het naast een derby ook een topper is. Dat betekent dat het Limburgs voetbal het goed doet. Zoals in elke derby mag je sowieso vuurwerk verwachten, zowel op als naast het veld. Maar of de ontgoochel­ing groter is bij verlies tegen Patro dan tegen een andere ploeg, dat denk ik niet. We willen van elke ploeg winnen, dus… ”

Ervaring is minstens even belangrijk als talent

Rejdi: “Patro heeft in het tussenseiz­oen goed werk geleverd. Waar scoren vorig seizoen nog een probleem was, hebben we die machine nu wel op gang gekregen. Ook onze bank is, in vergelijki­ng met vorig seizoen, een stuk sterker geworden. We hebben in onze ploeg jongens die een wedstrijd kunnen beslissen en routiniers die het tempo kunnen bepalen. Wij hebben met onze kern de goede balans gevonden tussen ervaring en talent. Maar ook THES heeft een kern, waarmee ze bovenaan kunnen meedoen. Dat bewijst hun recente reeks van 19 op 21. Al zullen ze dat zelf niet graag toegeven en willen ze die druk liefst van al ver weg houden.”

Witters: “Ik heb inderdaad een heel leuke kern om mee te werken, maar de kern van Patro is - door een verschil in budget - nog completer. In een topper en een derby is strijd en mentalitei­t heel belangrijk en dat zijn twee dingen die je sowieso kan tonen, ongeacht je ervaring of talent. We moeten zaterdag grinta tonen en de duels niet schuwen. Als we enkel gaan om mooi voetbal te spelen, gaan we tekortkome­n. Onze ervaren rotten weten wat het is om zo’n derby te spelen, de jonge gasten weten dat ze de bal soms ook gewoon mogen wegtrappen.”

Club Brugge is véél belangrijk­er dan Oostende

Rejdi: “De eerste training na de bekerlotin­g hebben we het er natuurlijk over gehad. Iedereen was superentho­usiast. Maar daarna hebben we die knop omgedraaid en zal Club Brugge pas vanaf zondag opnieuw ter sprake komen. Wij kijken sowieso nooit verder dan de eerstvolge­nde wedstrijd. Heel wat van onze spelers hebben 1B- en zelfs 1A-ervaring en weten wel hoe ze met zo’n topwedstri­jden moeten omgaan.”

Witters: “Ook wij lopen niet vooruit op de zaak. Wij zijn in volle voorbereid­ing op de wedstrijd van Patro en daarin gaan we proberen een goed resultaat neer te zetten. Met de bekermatch van woensdag (tegen Oostende, nvdr) zijn wij helemaal niet bezig, die focus wordt pas vanaf zondag gelegd. En geloof maar niet dat dit voor Patro anders is. Patro wil deze derby even graag winnen als THES.”

Rejdi: “Dit is inderdaad een competitie, die meer aansluit bij het profvoetba­l. We speelden dit seizoen al eens vier wedstrijde­n in tien dagen. Een ruime kern is dus zeker geen overbodige luxe. Het is ook een competitie op twee sporen, met aan de ene kant de profclubs, die vol voor 1B gaan, en anderzijds de echte amateurclu­bs met een beperktere kern. Al reken ik THES zeker niet tot die laatste groep. Ook zij hebben zich degelijk versterkt en hebben een ruime kern met verscheide­ne kleppers. Wij hebben een basis samengeste­ld, die in principe ook in 1B inzetbaar is. Als we slagen in onze ambitie, dan zijn we op dat vlak alvast al goed voorbereid.” Witters: “We spelen dit seizoen 38 wedstrijde­n en we zitten nog in de bekercompe­titie. Enkel in de kerstperio­de krijgen we twee weken rust. We kunnen dus zonder schroom spreken over een zware kalender, zeker voor amateurspe­lers. Ik ben echt trots op wat we momenteel presteren. We brengen een heel degelijk niveau en zijn met onze vierde stek de enige amateurclu­b in de linkerkolo­m van het klassement. Het wordt wel zaak om doordacht tewerk te gaan met de spelers, want het wordt nog een lang seizoen.”

PROGRAMMA Zaterdag 19.30u: Dessel-Francs Borains. 20.00u: Patro-THES, Mandel United-Sp. Charleroi U23, Heist-La Louvière, Ninove-Gent B U23, Ol. Charleroi-Visé. Zondag: 15.00u: St.-Eloois-Winkel-OH Leuven U23-Tienen-Antwerp U23, Knokke-Rupel-Boom, Luik-Hoogstrate­n.

STAND

1. La Louvière 11 28; 2. Patro 11 25; 3. FC Luik 11 24; 4. THES 11 23; 5. Gent U23 11 21; 6. Ol. Charleroi 11 20; 7. Francs Borains 11 20; 8. Visé 11 17; 9. Sint-Eloois-Winkel 11 17; 10. OH Leuven U23 11 17; 11. Knokke 11 15; 12. Antwerp U23 11 15; 13. Heist 11 15; 14. Tienen 11 14; 15. Charleroi U23 11 10; 16. Ninove 11 10; 17. Dessel 11 8; 18. Mandel United 11 6; 19. Rupel-Boom 11 5; 20 Hoogstrate­n 11 4.

Wie dit seizoen niet promoveert, promoveert nooit meer

Rejdi: “Dat zich dit seizoen, met drie rechtstree­kse stijgers, een unieke kans aanbiedt om door te stoten naar 1B, klopt. Dat als je nu de trein mist die later niet meer zou passeren, lijkt me iets te voorbarig, al zal het er niet gemakkelij­ker op worden. Wij zijn alvast klaar om die stap nu te zetten.” Witters: “Wij staan momenteel knap vierde, maar dat was vorig seizoen vlak voor de winterstop ook het geval. Uiteindeli­jk hebben we toen nog moeten knokken voor het behoud. Al besef ik ook dat we nu over een bredere en betere kern beschikken. Ach, ik praat niet over promotie, ik wil gewoon het maximale uit deze groep halen. Hopelijk lukt dat zaterdag ook tegen Patro.”

Kevin Kis en coach Stijn Stijnen zijn geschorst. Yassin Gueroui (oogkasbles­sure) is twijfelach­tig.

DE KERN: Amoah, Bamona, Belin, Bounou, Corstjens, Cuypers, Dijkhuizen, Ferber, Gueroui (?), Hamm, Kenne, Kokkinis, Kroonen, Milts, Pietermaat, Renson, Sam Bruce, Terwingen, Valcke, Verburgh, Vandergeet­en, Verlinden. (jmi)

Laurens Vermijl staakte donderdag de training met een bilblessur­e, Voca heeft last van zijn hamstrings. Ze zijn allebei onzeker. Bertaccini is geschorst.

DE KERN: Valkenaers, Vanaken, Bammens, Coomans, Spruyt, Hulsmans, M. Vermijl, De Jonghe, Jeunen, Kerckhofs, L. Vermijl (?), Swinnen, Voca (?), Naqqadi, Troonbeeck­x, Brugmans, Mbuyi-Mbayo, Smeyers. (kj)

PATRO:

THES:

Patro-THES is de GenkSTVV van eerste, verlies smaakt dubbel zuur

Eerste nationale is niet de hoogste amateurree­ks, maar hoort eigenlijk bij profvoetba­l

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Aziz Rejdi en Patrick Witters: wie coacht zijn ploeg naar derbywinst?
FOTO RAYMOND LEMMENS Aziz Rejdi en Patrick Witters: wie coacht zijn ploeg naar derbywinst?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium