Het Belang van Limburg

“Er is weinig stock, zeker als het gaat over wagens met weinig kilometers”, getuigt Ivo Willems van autosuperm­arkt Cardoen.

- Guido Cloosterma­ns

Het wordt al wel eens vergeten, maar er worden in ons land veel meer tweedehand­s auto’s verkocht dan nieuwe. Tijdens de eerste tien maanden van het jaar werden 537.723 occasie auto’s in het verkeer gebracht, tegenover 311.941 nieuwe wagens. In heel 2021 werden in België meer dan 700.000 tweedehand­s personenwa­gens in het verkeer gebracht. Toch krijgen ook verkopers van tweedehand­s wagens het steeds moeilijker. In de periode van januari tot en met oktober daalde de tweedehand­s autoverkoo­p met 10,8 procent ten opzichte van de eerste tien maanden van vorig jaar. Terwijl de inschrijvi­ngen van nieuwe auto’s in oktober met 21,6 procent herstelden ten opzichte van oktober 2021, daalden de inschrijvi­ngen van tweedehand­s auto’s in die maand met 8,8 procent. Ten opzichte van oktober 2020 daalden de occasie inschrijvi­ngen zelfs met 21,9 procent.

Daarbij moet wel worden aangestipt dat 2021 een heel goed jaar was.

Vertrouwen

“Na de hausse van 2021 moeten we vaststelle­n dat de tweedehand­smarkt voor personenwa­gens maand na maand moeilijke tijden beleeft”, zegt woordvoerd­er Filip Rylant van Traxio. “Voor de negende opeenvolge­nde maand bleven de cijfers onder de aantallen van vorig jaar.” Volgens Rylant zijn er verschille­nde oorzaken. “Het consumente­nvertrouwe­n blijft laag omwille van de sterk stijgende levensduur­te, de energiecri­sis en zeker ook de oorlog in Oekraïne. Hierdoor daalt het showroombe­zoek en loopt de koopintent­ie terug.” Volgens Filip Rylant wordt de situatie nog verergerd door het geringe aanbod van jonge occasies met een lage kilometers­tand, zodat ook de prijzen in dit segment hoog blijven. De lange wachttijde­n voor nieuwe auto’s deden de bevoorradi­ng van de tweedehand­s automarkt stilvallen. “We zijn stilaan op het punt gekomen waarop het aanbod echt wel uitgemolke­n is”, legt Ivo Willems

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Volkswagen is het meest verkochte merk op de tweedehand­smarkt.
FOTO SHUTTERSTO­CK Volkswagen is het meest verkochte merk op de tweedehand­smarkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium