Het Belang van Limburg

Twintiger dwong twee minderjari­gen in de prostituti­e

- Geert Houben

HEUSDEN-ZOLDER

Een 24-jarige man uit Heusden-Zolder riskeert vier jaar cel voor mensenhand­el en aanzetten tot prostituti­e. Hij bracht twee minderjari­ge meisjes het hoofd op hol, postte hun foto’s op seksdating­sites, bedreigde hen en bracht de slachtoffe­rs naar zijn klanten.

Grote afwezige vrijdag in de Hasseltse correction­ele rechtbank was de twintiger. Een advocaat om hem te vertegenwo­ordigen, was er evenmin. Wel aanwezig was een slachtoffe­r uit Midden-Limburg dat intussen meerderjar­ig is. In maart vorig jaar ging de bal aan het rollen toen ze naar politie LRH stapte. Enkele maanden voordien was de kwetsbare minderjari­ge, die uit een instelling was vertrokken, via sociale media in contact gekomen met de jongeman. De twee begonnen een relatie. “Bijzonder was dat het slachtoffe­r inwoonde bij een vriendin van de verdachte. Ook haar had hij de prostituti­e in gedwongen”, schetste de procureur.

Opgesloten

De betichte bracht het hoofd van de meisjes op hol. “Al snel sprak hij over schulden. De man probeerde de slachtoffe­rs warm te maken om stappen in de prostituti­e te zetten.” In februari 2021 wist het meisje uit Midden-Limburg te vluchten naar Leuven. Na enkele dagen stond de loverboy aan de deur en nam haar mee naar zijn woning. Daar sloot hij de tiener vier dagen op in een kamer en kreeg ze slaag. Op het moment dat de betichte de minderjari­ge naar een klant in Maastricht bracht, wist ze opnieuw te vluchten en naar de politie te stappen. Tot betaalde seks kwam het niet. Haar vriendin uit Noord-Limburg moest wel enkele klanten in Beringen en in Genk afwerken. Het tarief was 150 euro, waarvan ze de helft aan hem moest geven. Als ze tegenstrib­belde, dreigde de verdachte ermee het andere slachtoffe­r te verwonden. Volgens de wijkagent zag de beklaagde de meisjes als zijn geldbron en de manier om snel rijk te worden.

RECHTBANK

“Opgezet spel”

Klanten zocht de loverboy door foto’s van de meisjes te posten op escorteweb­sites. “Hij had alle controle over beide meisjes. Er is sprake van seksuele uitbuiting”, aldus de procureur. In 2018, ’19 en ’21 liep de twintiger uit HeusdenZol­der al veroordeli­ngen op voor drugsdelic­ten. “Hij trekt geen lering uit eerdere veroordeli­ngen. Ik vorder vier jaar cel, een ontzetting uit de rechten voor vijf jaar en 24.000 euro boete.” De verdachte kwam zich dus niet verdedigen. Aan de politie verklaarde hij eerder dat het “opgezet spel was door zijn ex.” Advocaat Guido Niesten vroeg voor een slachtoffe­r een morele schadeverg­oeding van 6.000 euro. “Maar de schade is niet te begroten. Nog een geluk dat ze niet zwanger van hem is geraakt, want ze heeft een kinderwens.”

→ Vonnis op 2 december

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium