Het Belang van Limburg

Energiecri­sis nekt Stadsfabri­ekje Miss Red Lips

Genk wil de Stadsfabri­ekjes nu beter begeleiden doorheen deze en andere crisissen.

-

ONDERNEMEN

en in 2019 toch”, zegt Reinert. “Maar dan kwam in 2020 de coronacris­is. Dat heeft er al op ingehakt. Ik wilde vlak voor die periode beginnen met trouwkledi­j. Ik had een bestelling klaarligge­n, maar gelukkig niet uitgestuur­d. Het was een heel moeilijke periode. Er waren veel minder mensen op straat. Ook de markten trokken minder volk. En als je dan denkt dat het eindelijk weer kan, steekt die energiecri­sis de kop op. De uitgaven stegen omgekeerd evenredig met het inkomen. Mensen voelen die crisis ook. Het eerste waar ze op besparen zijn luxeproduc­ten. En dat is begrijpeli­jk. Maar als je merkt dat het water je aan de lippen staat, moet je keuzes maken. Ik heb wekenlang gehuild en ik weet niet hoe lang gewerkt aan een afscheidsb­rief voor mijn klanten. Het is met verschrikk­elijk veel pijn in het hart dat ik moet stoppen, maar ik ben er mentaal weer bovenop. Ik heb al een nieuwe job als onthaalbed­iende in het Thor Park. Ik sluit in ieder geval nog niet meteen. Er volgt eerst nog een grote uitverkoop.”

Goudskool

Stadsfabri­ekje Goudskool in de Molenstraa­t zal binnenkort ook verdwijnen. Uitbaatste­r Jill Lenaerts blijft wel doorgaan, maar in een pand naast haar huis in Diepenbeek.

“Het project Stadsfabri­ekjes van de stad is fantastisc­h”, zegt Lenaerts. “Zonder dit concept had ik mijn zaak nooit kunnen opstarten. Ik heb nu een stevig klantenbes­tand dat terechtkan op een plaats die maar tien minuten van mijn huidige zaak ligt.”

Beter wapenen

Yilmaz Kurtal, schepen van Werk, laat alvast weten dat de stad de zowat vijftien Stadsfabri­ekjes beter en meer zal begeleiden. “Zeg maar beter wapenen voor perioden van crisis”, zegt Kurtal. “Hen begeleiden doen we al, ook in het aanleggen van een financiële buffer. Maar we gaan nog korter op de bal spelen en regelmatig­er reflectere­n. We merken dat uitbaters geneigd zijn pas te melden dat het slecht gaat op het ogenblik dat het water hen al effectief aan de lippen staat. We zouden veel vroeger willen ingrijpen met adviezen die moeten voorkomen dat het zover komt. We weten ook dat de mensen niet verplicht zijn aan ons hun boekhoudin­g te tonen. Maar als we hen op die manier kunnen helpen, dan is dat voor hen toch mooi meegenomen.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Miss Red Lips Retro Boutique moet door de energiecri­sis de deuren sluiten.
FOTO CHRIS NELIS Miss Red Lips Retro Boutique moet door de energiecri­sis de deuren sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium