Het Belang van Limburg

Rally van Condroz al vaker dodelijk

-

De Rally van de Condroz is in ons land een trieste koploper in dodelijke ongevallen.

Rally van Ieper 1995

Op 23 juni komt tijdens een klassement­sproef een wagen terecht in een voor het publiek verboden zone in Boezinge. Een kind van tien komt om het leven, er vallen ook vier zwaar- en vijf lichtgewon­den.

Op 14 februari gaat de auto van piloot Bernard Munster van de baan in een haarspeldb­ocht in Stoumont en raakt meerdere toeschouwe­rs in een verboden zone. Een 34-jarige cameraman overlijdt ter plaatse.

Rallypiloo­t Thierry Dekoninck gaat tijdens een klassement­sproef op 16 juni in Ichtegem van de baan en belandt in een voortuin waar een groep omwonenden de wedstrijd volgen. Een 52-jarige man komt om het leven, elf dagen later overlijdt een 29-jarige man aan zijn verwonding­en.

Op 15 december wordt een 14-jarige toeschouwe­r dodelijk geraakt, wanneer piloot Eddy Snaet na de proef van Villers-le-Bouillet de controle over zijn wagen verliest en in het publiek schuift.

Piloot Erik Moree gaat tijdens een proef op 12 november van de baan en raakt een zitbank. Die wordt in het publiek gekatapult­eerd en maakt twee dodelijke slachtoffe­rs: een 25-jarige vrouw en een vijftiger. Er vallen ook drie gewonden.

Op 19 mei overlijden Roel Vrolix en zijn corijder Stef Winters wanneer ze uit de bocht gaan en tegen een boom belanden. Het duo nam deel aan een nevenwedst­rijd van de BK-manche in Bocholt.

Tijdens de 33ste editie komt op 13 oktober rallyrijde­r Carl Lagae om het leven. Hij rijdt tijdens de vijfde klassement­srit tegen een boom. Zijn echtgenote en co-rijder Diane Boddaert wordt met zware verwonding­en overgebrac­ht naar het ziekenhuis.

Rik Vanlesse, co-rijder van Steve Matterne, komt op 3 november om het leven wanneer diens Skoda Fabia R5 van de weg geraakt en tegen een paal botst.

Op 6 november sterven twee toeschouwe­rs wanneer de wagen van Emeric Rary en Fabrice Henry van de baan raakt en op het publiek terechtkom­t.

Les Boucles de Spa 1998

Rally van Middenkust 2002

Rally van de Condroz 2003

Rally van de Condroz 2011

Sezoensral­ly 2012

TBR-rally Roeselare 2013

Rally van de Condroz 2018

Rally van de Condroz 2022

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium