Het Belang van Limburg

Rallywagen gaat hard uit de bocht: voorbijwan­delend tienerkopp­eltje komt om

Een rallyrijde­r ging tijdens de Condroz Rally uit de bocht, vloog over een muurtje en belandde in het publiek in Moha (Wanze).

- Nina Bernaerts, Arthur De Meyer, Wim Verhaert, Dirk Coosemans

DODELIJKE CRASH WANZE

“Als je woonstrate­n gebruikt als racecircui­t, is het niet onlogisch dat er zware ongelukken gebeuren. Dit is geen ongeluk, wel moord.” Aan het woord is de 38jarige Dorothée Flore, die in Moha (deelgemeen­te van Wanze, nvdr.) langs het parcours woont. Met haar drie kinderen moet ze de jaarlijkse rally tolereren, maar haar geduld is duidelijk op. “Elk jaar dezelfde taferelen. Mensen die niet uit de buurt zijn, troepen hier samen. Ze drinken stevig door, laten hun afval achter en gebruiken onze tuinen als hun toilet”, zegt ze. “Mijn kinderen geraken helemaal overprikke­ld door het lawaai. Ik zet mijn auto dwars voor mijn woning. In de hoop dat, als er dan een racewagen uit de bocht vliegt, dat ze tenminste op mijn auto inbeuken in plaats van de slaapkamer van mijn dochter. Want daar komt het wel op neer.” Normaal vlucht het gezin naar zee maar uit schrik dat dronken toeschouwe­rs zouden inbreken, bleef ze dit jaar thuis.

De moeder is trouwens niet de enige die de ronkende motoren liever ziet verdwijnen. Ook een oudere buurtbewon­er die liever anoniem blijft, spreekt over een jaarlijks wederkeren­de problemati­ek van dronken supporters en gevaarlijk gedrag.

Al hele dag problemen

Volgens verschille­nde getuigenis­sen laaiden ook dit jaar de gemoederen al een hele dag op. De drukte zorgde ervoor dat de zogenaamde publiekszo­nes al vroeg op de dag volzet waren en dat heel wat mensen de wedstrijd volgden langs het parcours, in gevaarlijk­e en dus verboden zones. De organisati­e had een groepje op dezelfde plek langs de rue Alphonse Nicolas al een paar keer aangemaand om te vertrekken maar zonder succes.

De Vlaamse toeschouwe­r Martijn Berkhot (25) bevestigt dat heel wat toeschouwe­rs zich op verboden terrein begaven en aanmaninge­n van de organisati­e naast zich neerlegden. “Ik was al heel vroeg op de been om een goede plaats te bemachtige­n. Wij stonden zelf beneden aan een haarspeldb­ocht in een aangegeven zone. Later zag ik dat heel wat toeschouwe­rs even verderop langs de baan achter het lint gingen staan. Een plek waar ze duidelijk niet mochten staan. Ze werden meerdere keren aangesprok­en door stewards, omdat het daar niet veilig was, maar ze bleven er staan”, vertelt hij.

Wat er precies is fout gelopen, moeten het parket en een verkeersde­skundige uitmaken. Maar na een regenachti­ge dag lag de weg er snel glad bij. Dat zegt racepiloot Isi Lemahieu, een andere deelnemer aan de Condroz Rally. “De laatste twee proeven is het beginnen regenen. Met gladde wegen als gevolg.”

Martijn zag de witte Skoda rallywagen 22 van Emeric Rary en Fabrice Henry door de gladde haarspeldb­ocht scheuren. “Ik hoorde de paniek ontstaan. Maar pas toen de hulpdienst­en aankwa

Ongelukkig toeval

De wagen had een klein muurtje geraakt, ging over de kop en vloog vervolgens in een groep toeschouwe­rs. Een jong koppel, een 16-jarig meisje uit Hannuit en een 18jarige jongeman uit Hoei, was op slag dood. Een tiental anderen, onder wie de rallypilot­en zelf, werd gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Zij verkeren niet in levensgeva­ar.

De organisato­ren zelf meldden al snel dat de slachtoffe­rs ook in een verboden zone stonden. Maar dat wil het parket van Luik niet gezegd hebben. “Er was inderdaad een groep luidruchti­ge jongeren die al enkele keren aangemaand waren zich te verplaatse­n. Maar daar hoorde dit koppel niét bij. Zij waren te voet op weg naar een huis waar ze de bewoner van kenden”, klinkt het in een mededeling. De twee tieners lijken dus vooral op de verkeerde plaats op het verkeerde moment te zijn geweest.

 ?? ?? De auto kwam op zijn flank terecht over het muurtje. Met fatale gevolgen voor twee tieners die op weg waren naar een huis van kennissen.
De auto kwam op zijn flank terecht over het muurtje. Met fatale gevolgen voor twee tieners die op weg waren naar een huis van kennissen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium