Het Belang van Limburg

Nadat een ouder een achtjarig voetballer­tje van Wellen uitgemaakt had voor “zwarte aap”, besliste de trainer zijn ploeg van het veld te halen.

“Die kinderen willen zich gewoon amuseren. Het is doodjammer dat dat vandaag niet kon. Heel wat ouders van Bocholt-spelertjes kwamen zich wel nog excuseren”

-

De wedstrijd tussen de U9 van Bocholter VV en KVK Wellen, die zondagvoor­middag om 10 uur van start ging, kende letterlijk en figuurlijk geen winnaars. Ongeveer halfweg escaleerde de match volledig. Dat gebeurde nadat een achtjarig voetballer­tje van KVK Wellen met Algerijnse roots, al dan niet foutief, de voet van een tegenstand­er raakte. Een ouder uit het Bocholt-kamp schold de jongen daarop uit voor ‘zwarte aap’, zo bevestigen mensen die het hoorden.

“Plots kwam de trainer van het ploegje van m’n zoon het veld op en riep hij om te stoppen met voetballen”, vertelt de vader van het achtjarige Wellense voetballer­tje. Het gezin heeft Algerijnse roots. “Ik had niets gezien of gehoord, want ik stond vrij ver. Maar iemand zei me dat er iets racistisch naar mijn zoon geroepen was.” Daarop ontstond er een flinke discussie tussen ouders en trainers. Uiteindeli­jk besloot de trainer van de U9 van KVK Wellen om de wedstrijd te staken en zijn spelertjes van het veld te halen. Het achtjarige voetballer­tje van Wellen moest na afloop flink getroost worden. “Hij is er echt niet goed van”, zegt zijn papa. “Hij huilde de hele tijd en dacht dat het zijn fout was dat er niet verder gevoetbald kon worden. Onze zoon heeft veel talent en wordt gevolgd door heel goede clubs. Wekt dat misschien jaloezie? Ik weet het niet. Die kinderen willen zich gewoon amuseren en voetballen. Het is doodjammer dat dat vandaag niet kon. Heel wat ouders van Bocholt-spelertjes kwamen zich nog excuseren, maar we zijn meteen na de match naar huis gegaan.”

Bij KVK Wellen wil men eerst intern bekijken wat er precies gebeurd is, alvorens te communicer­en. Bocholter VV houdt maandag crisisbera­ad op de club. “We hebben vernomen wat er gebeurd is tijdens de wedstrijd van onze U9 tegen KVK Wellen”, zegt Stijn

Van Asten, technisch verantwoor­delijke van de jeugdoplei­ding. “We willen nu alle getuigen horen. Daarom zullen we de ouder en de trainer uitnodigen op de club om de situatie met hen te bespreken. Daarna beslissen we welke stappen we zullen ondernemen. We nemen dit heel ernstig en willen hier absoluut niet licht over gaan. Nu al doen we heel wat moeite om dergelijke situaties te vermijden, bijvoorbee­ld door de ouders te sensibilis­eren.”

Ook Voetbal Vlaanderen, dat zondag nog niet op de hoogte was van dit concrete incident, tilt zwaar aan dergelijke feiten. Begin 2021 lanceerden de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF nog een ambitieus actieplan tegen discrimina­tie en racisme, onder de noemer

Crisisbera­ad

Papa ‘Come Together’. “Op twee manieren kunnen wij zulke zaken opvolgen en bestraffen”, zegt Nand De Klerck, woordvoerd­er van Voetbal Vlaanderen. “Als de scheidsrec­hter de racistisch­e opmerking gehoord heeft, kan hij dit vermelden in zijn wedstrijdv­erslag. Daarna kan het bondsparke­t ermee aan de slag. Bij jeugdvoetb­al van die leeftijd is er echter vaak geen officiële scheidsrec­hter. Daarom hebben we ook een meldpunt voor racisme, waar iedereen terechtkan. Ons aanspreekp­unt integritei­t gaat met die meldingen aan de slag. We nemen dergelijke incidenten heel ernstig. De uitspraken van onze Nationale Kamer, die opgericht werd in de strijd tegen racisme, bewijzen dat racisme bestraft wordt met zware sancties.”

Uitzonderl­ijk

Dat achtjarige jongetjes op een voetbalvel­d het slachtoffe­r worden van racisme, is volgens De Klerck “gelukkig een uitzonderi­ng.” “We zien het racisme toenemen vanaf U17”, zegt hij. “Bij kinderen komt dit niet vaak voor, maar dat neemt niet weg dat we het heel ernstig nemen.”

 ?? FOTO PUT ?? Toen een achtjarig voetballer­tje van KVK Wellen met Algerijnse roots, al dan niet foutief, de voet van een tegenstand­er raakte, liep de wedstrijd uit de hand. Een ouder uit het Bocholt-kamp schold de jongen uit voor ‘zwarte aap’.
FOTO PUT Toen een achtjarig voetballer­tje van KVK Wellen met Algerijnse roots, al dan niet foutief, de voet van een tegenstand­er raakte, liep de wedstrijd uit de hand. Een ouder uit het Bocholt-kamp schold de jongen uit voor ‘zwarte aap’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium