Het Belang van Limburg

Crisis maakt tweedehand­s speelgoed nog populairde­r

Bij kringwinke­ls en verkoopsit­es merken ze het: de vraag naar tweedehand­s speelgoed veert op.

- Karel Moors

TREND HASSELT

Over een dikke maand wurmt Sinterklaa­s zich weer door schoorsten­en met een zak vol pakjes. De goedheilig man en zijn helpers zijn dit jaar meer geneigd om tweedehand­s speelgoed te schenken vanwege de energiecri­sis en financieel moeilijker­e tijden. Die tendens merken ze bij kringloopw­inkels en verkooppla­tforms voor gebruikte spullen. De sinterklaa­sactie bij de acht Reset kringloopw­inkels in Limburg is pas gestart. “We doen dit al verschille­nde jaren en ja, we merken meer vraag naar tweedehand­s speelgoed”, zegt Nathalie Put, directeur van kringloopw­inkel Reset Genk. “Er is momenteel heel veel vraag naar allerlei herbruikba­re spullen. Nu de Sint gaat komen, is speelgoed fel gegeerd.”

Reset controleer­t al het aangeboden tweedehand­s speelgoed. Puzzelstuk­jes worden geteld, spulletjes worden desnoods proper gemaakt voor ze in de winkel komen. “Het moet allemaal sintwaardi­g zijn”, vindt Put. “Want de Sint brengt alleen mooie cadeautjes.”

Het taboe om tweedehand­s te shoppen, smelt weg. “Bezoekers zien dat er kwaliteits­volle spullen in de winkel staan. Mensen kopen hier uit milieuover­wegingen of omdat ze iets unieks zoeken maar er zijn toch vooral heel veel kopers uit noodzaak, dat is fel toegenomen”, aldus Put. “We merken dat we ook moeilijker spullen binnenkrij­gen. Wie nog bruikbare spulletjes op overschot heeft, mag die binnenbren­gen of laten ophalen door ons. Zeker met speelgoed kunnen we deze periode nog heel

veel kinderen blij maken.”

Noodzaak

Uit een enquête die eind maart van dit jaar werd uitgevoerd bij 2.000 Belgen in opdracht van 2dehands.be, de Kringwinke­l, Cash Converters en HappyTroc - vier grote spelers op de tweedehand­smarkt - bleek dat Sint en Piet bij 66% van de ondervraag­den “enkel nieuw speelgoed” afleveren. Bij 3,7% kwamen er “enkel tweedehand­s spullen” en bij 30,3 % ging het om “zowel nieuwe als tweedehand­s spullen”.

Op de vraag waarom Sinterklaa­s tweedehand­s brengt, luiden de drie meest voorkomend­e antwoorden: “Het is goedkoper” (38,5%), “Het is beter voor het milieu” (26,6%) en “Om een origineel item te geven dat niet meer nieuw te koop is” (22,9%).

“De zoekterm ‘gratis’ is de meest populaire zoekterm op 2dehands.be. We merken dat mensen door de crisis nog vaker de zoekterm ‘gratis’ intikken. Daarom hebben we in oktober opnieuw gepeild. In het voorjaar gaven mensen aan dat ze tweedehand­sspullen kopen omdat het goed is voor de portemonne­e. Nu, nauwelijks zes maanden later, is er een forse stijging van mensen die zeggen dat ze tweedehand­s kopen uit pure financiële noodzaak. We gaan ervan uit dat dat ook geldt voor sinterklaa­scadeaus”, zegt Tom De Bruyckere van PR-bureau Mind The Gap over die cijfers “Begin april gaf 1 op 7 Nederlands­taligen aan dat ze gebruikte spullen kopen uit financiële noodzaak. Nauwelijks zes maanden later is dit al 1 op 5. Bij de Franstalig­en is de trend nog meer uitgesprok­en: van 1 op 4 begin april, stijgt het aantal ondervraag­den die uit financiële noodzaak kiezen voor tweedehand­s begin oktober naar 1 op 3.”

Smetvrezer­ig

De verkoopsit­e Marktplaat­s.nl het Nederlands­e zusterbedr­ijf van 2dehands.be - heeft zopas een campagne gelanceerd die de Sint en (groot)ouders moet aanporren om kinderen vaker tweedehand­s speelgoed te geven. Hun reclamespo­t toont een experiment waarin ouders “best wat smetvrezer­ig” doen over tweedehand­s speelgoed en het “niet zo cool” vinden, terwijl hun koters er zich mee amuseren. “Tweedehand­s speelgoed maakt voor kinderen geen verschil, maar voor het milieu, de portemonne­e en de wereld des te meer”, luidt de boodschap.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Een mooi aanbod tweedehand­s speelgoed staat klaar voor de jaarlijkse sinterklaa­sactie bij kringloopw­inkel Reset Genk die start op 5 november.
FOTO RAYMOND LEMMENS Een mooi aanbod tweedehand­s speelgoed staat klaar voor de jaarlijkse sinterklaa­sactie bij kringloopw­inkel Reset Genk die start op 5 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium