Het Belang van Limburg

Al dubbel zoveel klachten tegen agressieve verkooptec­hnieken van energielev­eranciers

- Arnout Gyssels

ENERGIECRI­SIS HASSELT In de eerste acht maanden van het jaar ontving de Economisch­e Inspectie 526 klachten over misleidend­e en agressieve verkooptac­tieken van energielev­eranciers. Dat is al dubbel zoveel als in het hele jaar 2019.

Vooruit-fractielei­der Melissa Depraetere wil dat die praktijken aan banden worden gelegd. “Zeker met de stijgende energiepri­jzen moeten we mensen zo

Een voorbeeld van hoe het er soms aan toegaat. Daan Schelleman­s, een medewerker van Vooruit, is pas verhuisd en heeft een energielev­erancier. Maar hij krijgt een brief van de leverancie­r van de vorige eigenaars. “Dringend” staat in grote letters op de enveloppe. “Vul deze documenten in om de energielev­ering te verzekeren”, staat in de brief zelf te lezen, met een aanvraag voor domiciliër­ing. Hij was zelfs al beginnen invullen tot zijn frank viel dat het helemaal niet moest. Dat een ander bedrijf voor zijn energielev­ering instond.

Het zijn zulke misleidend­e praktijken die fractielei­der Melissa Depraetere (Vooruit) wil aanpakken.

goed

mogelijk

beschermen.” Uit cijfers die ze opvroeg bij staatssecr­etaris voor Consumente­nbeschermi­ng Eva De Bleeker (Open VLD) blijkt dat de klachten die daarvoor binnenvall­en bij de Economisch­e Inspectie in de lift zitten. Voor de eerste acht maanden van 2022 stond de teller al op 526 klachten, een verdubbeli­ng ten opzichte van 2019. Als je vergelijkt met 2021, dan zitten vooral pogingen tot gedwongen aankoop (van 91 naar 220), manipulati­e, intimidati­e en psychische druk (van 16 naar 45) en misleiding over de prijs (van 25 naar 70) in de lift.

Voor blok gezet

“We moeten die praktijken aan banden leggen”, zegt Depraetere. “De federale regering maakte al miljarden euro’s vrij om de energiecri­sis aan te pakken. Maar met de stijgende prijzen zien we ook stijgend misbruik.” Ze wijst erop dat het vooral kwetsbare gezinnen en ouderen zijn die het slachtoffe­r worden van dat soort technieken. Staatssecr­etaris De Bleeker liet in de commissie verstaan dat ze de Economisch­e Inspectie had gevraagd extra waakzaam te zijn voor dat soort gevallen. Ze zette de leverancie­rs al voor blok voor tal van andere problemen. Laattijdig­heid van eindfactur­en, de manier waarop voorschotf­acturen worden berekend, de onbereikba­arheid. De sector beloofde beterschap. Voor Depraetere is het nu zaak van ook in te grijpen op de handelspra­ktijken. “En laat ons dat meteen doen.”

 ?? FOTO THIJS PATTYN ?? Melissa Depraetere
FOTO THIJS PATTYN Melissa Depraetere

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium