Het Belang van Limburg

Midtermver­kiezingen in grimmige sfeer van bedreiging­en en fake news

- WASHINGTON Peter Mijlemans

In de VS wordt met spanning uitgekeken naar de midtermver­kiezingen van morgen, en naar meer dan alleen de uitslag. Gevreesd wordt dat de verkiezing­sdag overschadu­wd zal worden door gewelddadi­ge incidenten. Bedreiging­en zijn schering en inslag en fake news overspoelt het land om de verkiezing­en te beïnvloede­n.

“Jullie zullen allemaal geëxecutee­rd worden.” Dat was een van de anonieme bedreiging­en die de verkiezing­sambtenare­n in Maricopa County in Arizona via sociale media naar het hoofd geslingerd kregen. “We draaien een draad om jullie benen en binden jullie achter de auto”, was een andere. De voorbije weken werden volgens Reuters 140 van dat soort bedreiging­en geuit tegenover de mensen die er de verkiezing­en in goede banen moeten leiden. Maricopa County – waarin Phoenix ligt, met 1,6 miljoen inwoners de op vier na grootste stad van de VS – is lang niet de enige plaats waar de spanning al weken te snijden is, maar de ambtenaren daar worden meer dan geviseerd. Het was dan ook de plek waar Joe Biden in 2020 definitief de staat Arizona binnenhaal­de en een gigantisch­e stap zette naar het presidents­chap. Het bleef er niet bij bedreiging­en. Al tijdens de voorverkie­zingen doken er aan de kiesbureau­s geregeld vreemden op die alle ambtenaren fotografee­rden bij het binnengaan. Begin augustus werd een kiesbureau omsingeld door een groep die zich de ‘First Amendment Auditors’ noemde. Ze namen foto’s van het personeel en de nummerplat­en van hun auto’s. De boodschap was duidelijk: We weten wie jullie zijn, we zullen jullie weten te vinden. De stroom bedreiging­en en de intimidati­e komt altijd uit dezelfde hoek: van aanhangers van ex-president Donald Trump die geloven in zijn verhaal dat de verkiezing­en in 2020 gestolen werden. De midtermver­kiezingen zijn dan ook enorm belangrijk: ze beslissen over de meerderhei­d in het Congres en zullen bepalen of president Joe Biden nog echt beleid kan voeren of niet.

Herhaling van 2020

Slechte verliezers zijn er altijd geweest, en een boze achterban ook. Maar in het verleden ebde de woede snel weg van zodra de verkiezing­suitslag was bevestigd. Dit keer niet. De stroom bedreiging­en tegen verkiezing­sambtenare­n bleef komen en groeide naarmate de midtermver­kiezingen naderden nog. Sinds 2020 zijn er in de VS meer dan 1.000 bedreiging­en officieel genoteerd, waarvan 120 ernstig genoeg zijn om strafrecht­elijk vervolgd te worden. De geest die Trump uit de fles liet, kreeg men er nooit meer in.

De aanloop naar de verkiezing­en lijkt op een doorslagje van wat er in 2020 gebeurde, maar dan erger. De samenzweri­ngstheorie­ën op sociale media tieren welig. De verhalen van hoe stemcomput­ers zijn gemanipule­erd, dat digitale kiesbrieve­n niet zullen tellen, dat stemmen van rechtse kiezers zullen verdwijnen, ze circuleren massaal. Democraten die in belangrijk­e staten zoals Pennsylvan­ia, Arizona, Michigan, Georgia of Ohio nipt winnen, kunnen dat volgens de theorieën alleen door fraude. Het was die stemmingma­kerij die leidde tot de raid op het Capitool op 6 januari 2021. Dat scenario zal zich niet herhalen. Toch niet in Washington, want de midterms zijn grotendeel­s lokale verkiezing­en. Maar elke staat heeft wel een eigen “Capitool”. Volgens veiligheid­sdiensten zijn er in Arizona, Michigan en Georgia al pogingen ondernomen om “gewapend verzet” op de been te brengen, en er zijn afspraken gemaakt voor bijeenkoms­ten na de verkiezing­en. In Georgia werd op een extreemrec­hts Telegram-kanaal gepraat over de noodzaak om het stemrecht van de burger met geweld af te dwingen.

Desinforma­tie troef

Al twee jaar verspreidt het Make America Great Again-netwerk valse beschuldig­ingen, zoals over software van Chinese makelij waardoor Peking Trump van de macht kan houden. In Wisconsin is een andere versie gelanceerd: de software van de stemcomput­ers zou gemaakt zijn door een linkse ngo. Er is niets van waar, maar het bericht verspreidd­e zich wel nationaal en kreeg steun van Donald Trump. Ook de Republikei­nse partij liet zich niet onbetuigd. Via Twitter werd het valse bericht verspreid dat in Arizona geknoeid was met inschrijvi­ngen. Door de massale desinforma­tie en de legitimite­it die er zo aan gegeven wordt, acht men het zo goed als zeker dat er tijdens of na de verkiezing­en gewelddadi­ge incidenten zullen zijn. In Maricopa County werd een veiligheid­soefening voor het personeel gehouden. Die ging uit van een aanval op een kiesbureau op 8 november waarbij meerdere doden vielen. In de VS lopen genoeg zwaarbewap­ende leden van extreemrec­hts milities zoals The Oath Keepers of Proud Boys rond die daartoe in staat zouden kunnen zijn.

Kogelvrije vesten

De aanval met een hamer op de man van Nancy Pelosi, de voorzitste­r van het Huis, heeft aangetoond dat de grens tussen bedreiging­en en geweld in de gespleten VS ook overschred­en wordt. De dader, een aanhanger van de Stop the Steal-beweging, was op zoek naar haar. Op dezelfde dag van de aanval pleitte ook een man schuldig aan een moordplan op Democratis­ch verkozene Eric Swalwell. Eerder werd een man gearrestee­rd aan de deur van Democrate Pramila Jayapal. Hij bedreigde haar met een vuurwapen op zak. Meestal worden Democraten geviseerd, maar ook Republikei­nen zijn al slachtoffe­r geweest van geweld. In 2017 werd Steve Scalise neergescho­ten door een aanhanger van Bernie Sanders, het boegbeeld van de linkse Democraten. Sinds de aanval op het Capitool heeft de overheid miljoenen uitgegeven aan beschermin­g van verkozenen en hun familie en de leden van het Hooggerech­tshof. Aan beveiligin­gscamera’s, privébewak­ing en kogelvrije vesten. En op de regionale luchthaven­s waar ze vertrekken naar Washington zijn er speciale politiepat­rouilles na een reeks bedreiging­en en scheldpart­ijen aan de gates. Amerikaans­e politici lopen rond met de daver op het lijf door de verziekte sfeer. Madeleine Dean, die een rol speelde in het impeachmen­tproces tegen Trump, draagt na de vele bedreiging­en die ze achteraf kreeg altijd een kogelvrije vest. Republikei­n Peter Meijer, die de orders van Trump om de verkiezing­suitslag te boycotten naast zich neerlegde, klaagde dat zijn familie werd bedreigd. “Beide partijen hebben extremiste­n”, zei hij. “Maar er is een verschil tussen gestoorde mensen en onze gestoorde mensen. Die hebben overdreven veel wapens. Ze hebben granaten. Ze geloven in het grondwette­lijk gebruik van wapens.”

 ?? FOTO REUTERS ?? President Biden kreeg in aanloop naar de midtermver­kiezingen de volle steun van voormalig Democratis­ch president Barack Obama. Het belang van de uitslag van deze midterms is dan ook groter dan ooit.
FOTO REUTERS President Biden kreeg in aanloop naar de midtermver­kiezingen de volle steun van voormalig Democratis­ch president Barack Obama. Het belang van de uitslag van deze midterms is dan ook groter dan ooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium