Het Belang van Limburg

Hoe korter de houdbaarhe­id, hoe hoger de korting

- NEDERLAND/VLAANDEREN Cédric Pollenus

Nog snel even een verse avondmaalt­ijd scoren in de supermarkt? Bij Albert Heijn kan dat straks aan wel erg gunstige prijzen. Onder het concept ‘dynamisch afprijzen’, wil de keten producten die dicht tegen de houdbaarhe­idsdatum aanlopen, aan steeds hogere kortingen aanbieden. “In de eerste plaats doen we dat om voedselver­spilling tegen te gaan”, vertelt woordvoerd­er Ann Maes. Net als bij sommige andere supermarkt­ketens werkt Albert Heijn al een tijdlang met een vaste korting op producten die niet veel later gaan vervallen. “Met onze nieuwe elektronis­che schapkaart­jes gaan we een stapje verder. We passen prijzen heel de dag door aan om zoveel mogelijk producten alsnog te kunnen verkopen. Dat dit naar de avond toe zeer voordelige prijzen oplevert, is interessan­t voor de consument. Een win-winsituati­e voor iedereen.”

Tot 70 procent korting

In Nederland is het nieuwe systeem sinds begin november officieel uitgerold. Daar kunnen de kortingen van 25 procent in de ochtend, tot 40 procent in de middag en zelfs 70 procent in de avond oplopen. “De prijzen worden automatisc­h bepaald via een digitaal algoritme dat onder meer kijkt naar de hoeveelhei­d producten, de winkel in zijn geheel en de sluitingst­ijd ervan. Of de afprijzing­en in België straks dezelfde zullen zijn, moeten we nog bekijken. Maar algemeen gezien trekken we de lijn die in Nederland wordt getrokken door tot bij ons.”

Elektronis­che schapkaart­en

In België is Albert Heijn achter de schermen bezig aan een kleinschal­ige testfase. “De bedoeling is om het systeem in het eerste deel van 2023 ook bij ons definitief in te voeren. Daarvoor moeten al onze winkels eerst uitgerust zijn met zulke aangepaste elektronis­che schapkaart­jes.” Concurrent Colruyt Group werkt al langer met een systeem waarvan de prijs op eender welk moment kan worden aangepast. “Die prijzen worden niet aangepast op basis van de houdbaarhe­idsdatum, maar wel om steeds de laagste prijs na te streven. We hebben een team dat de hele dag door prijzen en promoties vergelijkt van producten in andere supermarkt­ketens, om nadien ook onze prijzen digitaal aan te passen via de elektronis­che schapkaart­jes in onze winkel.

Aldi en Delhaize, die laatste maakt samen met Albert Heijn deel uit van het moederbedr­ijf Ahold Delhaize, werken niet met zo’n elektronis­ch systeem. “Wij plaatsen en centralise­ren producten die bijna gaan vervallen meer in het zicht van de consument en zetten er grotere en duidelijke­re etiketten op, zodat ze meer opvallen”, klinkt het bij Delhaize. Het merendeel van de supermarkt­keten in ons land schenkt voedingswa­ren met een aflopende houdbaarhe­idsdatum bovendien aan voedselban­ken.

Luchtvaart en tankstatio­ns

Nieuw is het concept van ‘dynamisch (af)prijzen’ lang niet. “Prijzen die meerdere malen per dag aangepast worden, komt in meerdere sectoren voor”, licht woordvoerd­er Laura Clays van Test Aankoop toe. “In de luchtvaart verandert de prijs van vliegtuigt­ickets bijvoorbee­ld constant, maar dat heeft eerder met vraag en aanbod te maken. Hetzelfde geldt voor prijzen aan tankstatio­ns.” “Dit concept specifiek gebaseerd op de houdbaarhe­idsdatum kennen we nog niet. Er wordt nog veel te veel voedsel weggegooid. Als we met zulke systemen die verspillin­g kunnen inperken, staan wij daar zeker achter, zolang er transparan­t over wordt gecommunic­eerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium