Het Belang van Limburg

Ziekenverv­oer weigert zwaarlijvi­ge patiënte: kost voor ritten naar nierdialys­e stijgt zo tot 1.320 euro per maand

-

Drie keer per week moet Lea Wolfs (71) uit Diepenbeek naar de nierdialys­e in het Jessa Ziekenhuis. Daarvoor kon ze rekenen op speciaal ziekenverv­oer, maar na een incident weigerde die firma haar nog te vervoeren. Reden: het gewicht van de vrouw. Bijgevolg moet de Diepenbeek­se nu iedere maand 1.320 euro betalen aan privévervo­er.

Het vervoer naar het nierdialys­ecentrum in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt verliep jarenlang zonder problemen. “In het begin hebben mijn vader en familieled­en haar met de wagen gebracht. Of we maakten gebruik van een taxi. Dat werd moeilijker toen mijn moeder door een andere aandoening in een rolstoel belandde”, zegt Greet Bielen, de dochter van Lea Wolfs. Ze is bijzonder misnoegd over wat haar moeder is overkomen. De familie vond een oplossing dankzij Mutas, een samenwerki­ngsverband tussen verschille­nde mutualitei­ten dat het niet-dringend ziekenverv­oer redrijf gelt. Lea Wolfs werd opgehaald door een voertuig met een rolstoelli­ft. Voor dat vervoer moest de patiënte maandelijk­s een eigen bijdrage van zo’n 80 euro betalen, de rest werd terugbetaa­ld door ziekenfond­s CM.

Bijna-aanrijding

Begin dit jaar liep het mis. “De chauffeur merkte dat er geen veiligheid­sriemen aanwezig waren in zijn voertuig. En dus zat mijn moeder onbescherm­d achterin, want ook de rolstoel werd niet vastgemaak­t”, zegt dochter Greet. “Uitgereken­d tijdens die rit moest de chauffeur bruusk remmen om een aanrijding met een voorligger te voorkomen. Mijn moeder viel daarbij uit de rolstoel en belandde tussen de voorste zetels. Ze is zwaarlijvi­g en heeft twee knieprothe­sen, en daardoor geraakte ze zelf niet overeind in het busje. Ook de chauffeur kreeg haar niet weer in de rolstoel. Uiteindeli­jk is hij verder gereden naar het ziekenhuis terwijl mijn moeder op haar knieën lag. Na die valpartij heeft ze nog lang pijn gehad.”

Autolift

Vlak daarna volgde nog een figuurlijk­e klap: het vervoersbe­liet weten dat ze de Diepenbeek­se patiënte niet meer wilden vervoeren naar de nierdialys­e. “Ze haalden daarvoor argumenten aan die vroeger nooit een probleem waren. Er zouden twee begeleider­s nodig zijn omdat mijn moeder te zwaar is. Of de autolift was plots niet krachtig genoeg om haar met rolstoel in het voertuig te krijgen”, zegt Greet Bielen. Lea Wolfs krijgt via Mutas ook nog eens te horen dat er in haar regio geen ander vervoer mogelijk was. “Daarom hebben wij zelf een oplossing gezocht bij een taxibedrij­f. Alleen, een enkele rit kost nu 55 euro. Dat is 110 euro per dag en dat bedrag drie keer per week. Mijn ouders moeten maandelijk­s dus 1.320 euro ophoesten. En daar wordt niets van terugbetaa­ld omdat het een privébedri­jf is. Een nierdialys­e kan je niet overslaan. Wij hebben daar alleen voor gekozen omdat er binnen het netwerk van Mutas geen mogelijkhe­id was. Ik heb veel gebeld en gemaild, maar we lopen vast op een muur. Het kan toch niet dat mijn ouders elke maand zo’n bedrag moeten betalen. Dat kan toch niemand volhouden?”

OPGELOST

De redactie heeft Mutas en CM gecontacte­erd en er is goed nieuws. “We hebben het specifieke dossier extra onderzocht en vastgestel­d dat ons CM-lid in dit geval wél recht heeft op terugbetal­ing. Specifiek omdat onze eigen vervoerpar­tner Mutas zelf aangaf het vervoer van en naar de nierdialys­e niet langer te kunnen organisere­n”, zegt woordvoerd­er Hannah Wellens van CM Gezondheid­sfonds.

De mutualitei­t heeft intussen contact opgenomen met de familie van de nierpatiën­te. “We betreuren dat ons lid niet kon rekenen op de dienstverl­ening waar we garant voor willen staan. We hebben de foutieve informatie rechtgezet en onze excuses aangeboden. We begrijpen dat de plotse hoge kost voor vervoer heeft gezorgd voor verwarring en frustratie. De terugbetal­ing starten we meteen op. Tegelijker­tijd gaan we met onze partner Mutas in gesprek. We willen onderzoeke­n wat is misgelopen en hoe we dat in de toekomst kunnen vermijden”, aldus Wellens.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Lea Wolfs (71) en haar man Guillaume Bielen (82), wachtend op een taxi die haar naar de nierdialys­e kan brengen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Lea Wolfs (71) en haar man Guillaume Bielen (82), wachtend op een taxi die haar naar de nierdialys­e kan brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium