Het Belang van Limburg

“We moeten nu rekening houden met drie virussen in plaats van twee”

- Anton Goegebeur

GEZONDHEID HASSELT Een nieuwe coronavari­ant loert om de hoek, het RSV-seizoen is begonnen en mogelijk maakt het griepvirus na enkele milde winters een comeback. Dreigt een driedubbel­e epidemie? Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) staat niet geboekstaa­fd als paniekzaai­er. “Maar het is de nieuwe werkelijkh­eid. Vroeger moesten we in de winter rekening houden met twee virussen, nu drie.”

De coronacijf­ers dalen, maar niet voor lang meer. Over enkele weken zal een nieuwe variant dominant worden, BQ.1. Dit zoveelste neefje uit de omikronfam­ilie zal naar verwachtin­g de besmetting­scijfers weer omhoog duwen. Hoe de volgende golf zich zal voltrekken, is verre van duidelijk. De vele varianten maken het modelleerd­ers moeilijk. En hoewel vrijwel iedereen een vorm van immuniteit heeft, is die ook voor iedereen heel verschille­nd.

Door die toegenomen complexe situatie zitten we in een ‘mist’, zegt viroloog Steven Van Gucht. Die zal pas in het voorjaar optrekken. “Deze winter gaan we veel data kunnen verzamelen waardoor het daarna hopelijk gemakkelij­ker wordt om inschattin­gen te doen.” Voor alle duidelijkh­eid, volgens Van Gucht is onze uitgangspo­sitie

Steven Van Gucht

Viroloog goed. “In Vlaanderen hebben we een goede boostercam­pagne achter de rug. Dat zal ons helpen” BQ.1 behoort tot de omikronsoe­p. Het heeft enkele mutaties die het een klein voordeel verschaft op de concurrent­ie, maar het is geen complete make-over die wereldwijd paniek zaait.

RSV

Het coronaviru­s is niet de enige speler. Door het wegvallen van de maatregele­n zullen ook weer RSV- en griepepide­mieën opduiken. Na enkele luwe jaren zouden de uitbraken deze keer merkelijk zwaarder kunnen zijn. Wat RSV betreft, lijkt dit het geval te zijn in de VS. “Bij ons begint het een beetje te stijgen”, zegt Van Gucht. “November is RSV-maand, maar de cijfers zijn eerder mild. Ik verwacht een neutraal patroon.” Het griepseizo­en begint meestal na de feestdagen. In een normaal seizoen raken zo’n 500.000 Belgen besmet, bij een ernstige epidemie ruim een miljoen. Dat weegt op de eerstelijn­szorg en de ziekenhuiz­en. “Dat gebeurde vroeger ook al, met RSV en griep. Maar het is de nieuwe werkelijkh­eid. We moeten in de winter rekening houden met drie virussen”, zegt Van Gucht.

Die epidemieën zouden zich gelijktijd­ig kunnen voltrekken of achtereenv­olgens. Hoe de virussen zich tot elkaar verhouden, is ook de ‘mist’ waarin virologen turen. “We gaan dat moeten leren. Dat kan pas met betrouwbar­e data. Alles hangt af van het patroon. Bij andere coronaviru­ssen weten we dat ze pieken om de twee à drie jaar.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium