Het Belang van Limburg

Onuachu beter dan Sonck en Vossen in het vizier

Bryan Heynen: geruststel­lende testen, wel onzeker voor bekermatch op Westerlo

-

Zes hattricks had Lange Pol al op zijn palmares staan. Maar vier goals binnen 90 minuten? Neen. “Och, voor alles is er een eerste keer”, haalde Onuachu na de ruime zege tegen Charleroi de schouders op. Als had hij zopas gewoon een broodje kip verorberd. Het zegt alles over de 28-jarige spits. Hij zal niet langs zijn schoenen gaan lopen.

Die bescheiden­heid is een kwaliteit die collega Mark McKenzie hoog inschat. “Paul is een fantastisc­he voetballer. Maar het is bovenal een fijne mens, met het hart op de juiste plaats.”

Op het veld verandert de teddybeer echter in een beest. Ook op training is dat zo. Een winner is het. “Je zou dus kunnen denken dat ik hem liefst in mijn ploeg heb in de oefenparti­jtjes”, vervolgt

McKenzie. “Maar dat is eigenlijk niet zo. Ik speel graag tégen hem, omdat ik weet dat ik dan veel bijleer. Hij is zo sterk. Bovendien is hij onvoorspel­baar. Naast een fameus kopspel heeft hij ook goeie voeten. Hij kan op veel manieren toeslaan. Voor ons is hij van goudwaarde. Ook defensief, bij hoekschopp­en en vrije trappen. Voor de tegenstand­ers daarentege­n is hij een nachtmerri­e.”

Open spel

Assistenko­ning Mike Trésor blijft niet achter, steekt eveneens de loftrompet over de boomlange schutter. “Geweldig wat hij bijbrengt aan de ploeg. De energie die hij uitstraalt in de zestien, alleen al door zijn aanwezighe­id. Maar dat is niet alles. Hij is ook heel belangrijk in de opbouw, in het open spel. Hij laat zich geregeld terugvalle­n om mee een aanval op te zetten. Ik ben heel tevreden dat hij zich tegen Charleroi op deze manier heeft beloond. Dat verdient hij.”

Want Trésor is nog niet vergeten hoe moeilijk Onuachu het had in het begin van het seizoen. “Hij heeft hard moeten knokken om dit niveau te bereiken. Maar nu zie je ook waarom hij zo cruciaal is voor de ploeg. Niet enkel bij stilstaand­e fasen.” Onuachu gaf na de vierklappe­r tegen de Zebra’s aan dat hij maar hoefde te wijzen en Mike Trésor legde de bal daar waar hij het wilde. “Dat is een beetje simpel uitgedrukt”, lacht Trésor. “Het gaat ook wel eens mis. Maar wat hij zegt klopt. Hij kijkt vaak naar mij en geeft dan subtiel aan hoe hij de bal wil krijgen. Zo kwam die tweede goal tot stand. Ik wist dat ik de bal in die opening moest droppen. Hij maakte het fantastisc­h af.”

Samatta of Nemeth

Ook onze huisanalis­t Marc Hendrikx is onder de indruk van Onuachu. “Maar voor mij zijn zijn goals de verdienste van het hele team. Hij plukt de vruchten van het sterke collectief. Hij knalt en kopt ze natuurlijk wel geweldig binnen. Zeker dat vierde doelpunt, die kopbal op een hoge voorzet, is er eentje die alleen hij kan maken. Toch wil ik zijn aandeel in het huidige succes wat nuanceren. Het is niet alleen dankzij hem dat Genk zo goed draait. Het is omdat de hele ploeg in goeden doen is dat hij ook een boost heeft gekregen. Zo krijg je een win-winsituati­e.

Na een vrije zondag hervat de A-kern van KRC Genk vandaag de training. Het is nog afwachten of Bryan Heynen dan al van de partij kan zijn. De Genkse aanvoerder verzwikte vrijdag tegen Charleroi zijn voet. Testen hebben geen ernstige blessure aan het licht gebracht maar de blessure wordt intensief behandeld en het is nog onduidelij­k of de bekermatch van woensdag op Westerlo al dan niet te vroeg komt voor Heynen.(mg) De kracht van dit Genk zit hem ook in de sterkte van de bank. Dat zag je vrijdag nog. Door de wedstrijdo­mstandighe­den kreeg Vrancken de kans om te experiment­eren met een sterke Castro als vervanger van de geschorste El Khanouss en de invalbeurt van Carstensen, die goed was voor een assist.”

“Ik zou eigenlijk eens een wedstrijd willen zien van Genk zonder Onuachu”, besluit Hendrikx. “Puur als experiment. Zet Samatta of Nemeth in zijn plaats en ik ben ervan overtuigd dat ook zij er vrijdag twee of drie hadden gemaakt. Dat zou ook een geruststel­ling zijn, mocht er toch iets gebeuren met Onuachu. Ik blijf erbij: dit Genk is zó goed dat ze niet afhankelij­k zijn van één spits.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium