Het Belang van Limburg

Punt(hoofd) voor Anderlecht

-

Jan Vertonghen (35) had hard uitgekeken naar het duel met zijn maatje Toby Alderweire­ld. Ze hadden zo vaak samengespe­eld en stonden nu pas voor de vierde keer tegenover elkaar. Alleen kwam het zover niet. In de opwarming begon Vertonghen te grimassen en aan zijn kuit te voelen. Hij moest naar binnen en verscheen niet aan de aftrap. “Jan is niet meer van de jongsten”, aldus RSCA-coach Veldman. “We hebben donderdag gespeeld en dan moet hij zelf bepalen of hij dat beetje stijfheid eruit kan lopen. Dat leek goed te zitten, net als zijn hydratatie. Alleen voelde hij iets toen de intensitei­t van de opwarming werd opgedreven. Jan kent zijn lichaam goed en wilde geen risico’s meer lopen.” Logisch. Donderdag maakt Roberto Martinez zijn WK-selectie bekend en de dinsdag nadien vliegen de Rode Duivels naar het Midden-Oosten. Zoals veel internatio­nals wil de verdediger nu geen gekke dingen meer doen. Het WK is te belangrijk. Vertonghen is niet alleen onze recordinte­rnational, hij is ook een defensieve linkspoot. Op die positie is er geen weelde aan alternatie­ven. Ja, de eerste keuze lijkt Arthur Theate, maar daarna kom je al snel uit bij Hannes Delcroix.

Die laatste deed het op de Bosuil wel goed op de positie van Vertonghen, maar om hem nu meteen een echte kandidaat-Rode Duivel te noemen? “Toen Jan geblesseer­d uitviel, moesten we snel schakelen”, sprak Delcroix. “Maar we hebben voor de tweede match op rij de nul gehouden.” Zonder Vertonghen en Hoedt werd Zeno Debast wel gepromovee­rd tot defensiele­ider en die acteerde sterk. Diens WK-kansen verhogen. De paars-witte organisati­e stond er, maar offensief was er amper gevaar. “Mijn jonge spelers reageerden volwassen toen Vertonghen uitviel”, besloot Veldman. “We speelden een constante wedstrijd waarin we goed standhield­en. Alleen moeten we ook voetballen om een goal te maken en niet om de bal zo veel mogelijk naar elkaar te spelen. Soms moeten we sneller de trekker overhalen.”

Exit Hoedt?

Aangezien Vertonghen uitviel, kon Wesley Hoedt (28) wellicht spelen op Antwerp, maar hij kon niet verkroppen dat hij in Silkeborg op de bank zat en maakte stampij.

Toen de media onlangs toegelaten waren op de training van Anderlecht beet Hoedt ons toe: “Idioten.” De verdediger had ons na zijn wissel op Mechelen al eens aangesprok­en om te melden dat hij helemaal geen haat-liefdeverh­ouding had met Refaelov, maar kort daarna maakte hij wel ambras met Rafa op Standard. Hoedt bleef hard trainen, maar kreeg steeds meer kritiek. Hij voetbalde zelf allesbehal­ve foutloos, maar wees ook naar anderen. Mazzu twijfelde nog lang om hem eens te wisselen, maar Veldman is genadeloze­r. Op Silkeborg vloog hij eruit. “Ik kies voor een viermansde­fensie en centraal op links gaat mijn voorkeur dan uit naar Vertonghen”, klonk het. Het ego van Hoedt had daar last mee. “Wes wilde graag een gesprek en dat was niet zo’n fijn gesprek”, vervolgde Veldman. “Hij reageerde zwaar. Ikzelf wilde de rust in ons elftal bewaren en Antwerp voorbereid­en met jongens die wel meewerken.” De ex-internatio­nal moet sinds zaterdag individuee­l trainen. Is er nog een weg terug? “Dat zal de club moeten bepalen met zijn entourage”, besloot Veldman. Dat klinkt weinig hoopgevend.

ANTWERP: Butez, De Laet, Alderweire­ld, Bataille, Pacho, Gerkens, Ekkelenkam­p (76’ Vermeeren), Yusuf, Stengs (76’ Valencia), Janssen (76’ Frey), Balikwisha (88’ Muja).

ANDERLECHT: Van Crombrugge, Murillo, Debast, Delcroix, N’Diaye, Diawara (64’ Trebel), Leoni (64’ Ashimeru), Verschaere­n (79’ Raman), Refaelov, Amuzu (90’ Esposito), Silva (64’ Stroeykens). DOELPUNTEN: geen.

GELE KAARTEN: 45’ Gerkens, 52’ Debast, 68’ Pacho, 74’ Amuzu, 90’ Trebel. SCHEIDSREC­HTER: Jasper Vergoote.

LOTING

 ?? FOTO RR ?? Jan Vertonghen viel tijdens de opwarming uit met pijn aan de kuit.
FOTO RR Jan Vertonghen viel tijdens de opwarming uit met pijn aan de kuit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium