Het Belang van Limburg

“Met deze trui zal ik proberen om nog meer killer te zijn”

-

De wedstrijd draaide al snel uit op een duel tussen Vanthouren­hout en Lars van der Haar. De Nederlande­r reed alleen op kop, maar de Belg uit Wetteren gaf niet af.

“Ik heb minder fouten gemaakt dan Lars, dat heeft het verschil gemaakt”, aldus Vanthouren­hout. “We staken er met z’n tweeën bovenuit. Ik maakte een keer een fout, met een fikse tuimeling tot gevolg. Ik moest Lars daardoor even laten gaan, maar ben blijven druk zetten. Ik bleef erin geloven en reed foutloos. Die schuine kant was een heel moeilijke passage, maar dat ligt mij wel. Ik kwam er telkens goed door en heb daar krachten kunnen sparen, die ik later op zwaardere stukken heb kunnen gebruiken. Ik was gewoon de beste man in de cross, Namen liegt nooit.”

Gouden duo met Eli

En zo pakte Vanthouren­hout op zijn 28ste eindelijk die grote zege. Ja, hij won al wereldbeke­rmanches - vorig jaar nog in Namen maar nu heeft hij een trui beet. “Deze zege betekent heel veel voor mij. Ik wilde in mijn profcarriè­re ooit een trui pakken en dat is nu gebeurd. Misschien heb ik dit wel nodig om de klik te maken en nog meer zeges te pakken. Maar ik blijf kalm, blijf dezelfde persoon. Het is ook niet dat ik plots binnen de ploeg meer op mijn strepen zal staan. Met Eli Iserbyt vorm ik een mooi duo. Hij wint de meeste crossen, maar ik sta er ook wel af en toe. Het klikt tussen ons, we gunnen elkaar iets. En dat zal zo blijven. Maar ik geef toe: met deze trui zal ik in de finale misschien meer een killer proberen te zijn.” Ploegmanag­er Jurgen Mettepenni­ngen spreekt zelfs over een gouden duo. “Als Iserbyt iets minder is, kan Michael het gewoon overnemen. Ik denk dat hij nu helemaal gelanceerd is, dit zal hem deugd doen. En ja, ik heb een boontje voor hem. Hij rijdt al tien jaar in onze ploeg en we gaan er nog veel plezier aan beleven.” Vanthouren­hout showt op 11 november in Niel voor de eerste keer zijn sterrentru­i. “Ik ga er alles aan doen om die trui te eren. Ze zeggen soms dat ik een twijfelaar ben, maar ik ben gewoon realistisc­h. Ik ben geen veelwinnaa­r, maar ik heb echt wel vertrouwen. Wout van Aert en Mathieu van der Poel waren er niet bij, maar zoals ik hier rondreed, hadden er veel aan de start mogen staan. Ik weet ook wel dat zij een klasse apart zijn, maar ik zal altijd proberen om hen eens te kloppen.”

Whatsapp-groepje

Vanthouren­hout werd in 2015 wereldkamp­ioen bij de beloften en het leek een kwestie van tijd om ook bij de profs een titel binnen te halen. “Maar je mag niet vergeten dat hij telkens botste op Van Aert en Van der Poel”, aldus bondscoach Sven Vanthouren­hout over zijn neef. “Michael is een aparte renner, met heel veel kwaliteit. Technisch was dit een meesterwer­k. Hij is ook een fantastisc­he kerel, dit gaat hem niet veranderen.”

Waarna de bondscoach het

ge

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium