Het Belang van Limburg

Vlaams Belang protesteer­t tegen uitbreidin­gsplannen moskee in Neerpelt

- Geert Van Baelen

RELIGIE PELT Een veertigtal aanhangers van Vlaams Belang heeft zondagocht­end in Neerpelt geproteste­erd aan het gebedshuis van islamitisc­he geloofsgem­eenschap Tauhid. Ze kanten zich tegen de uitbreidin­gsplannen met onder andere een minaret.

De vzw Tauhid is sinds 1995 actief in de gemeente en verhuisde haar werking in de zomer van vorig jaar naar een nieuwe locatie aan de straat Kolonies, meer bepaald in het vroegere gebedshuis van Jehova’s getuigen. De Peltse moskee wil op de nieuwe locatie uitbreiden en deed een bouwaanvra­ag voor een gebedsruim­te voor vrouwen, een multifunct­ionele ruimte en een minaret met louter een esthetisch­e functie. De Peltse afdeling van Vlaams

Belang organiseer­de zondagvoor­middag een betoging tegen deze plannen. “Dit gebouw heeft als bestemming gebedshuis. Daar maken we geen probleem van, maar er mag geen overlast zijn voor de buurt”, stelde afdelingsv­oorzitter Marc Depireux. “Buurtbewon­ers merken toch al heel wat toenemend autoverkee­r. En ook bij een minaret louter voor esthetisch gebruik hebben we vraagteken­s. Dat is toch hetzelfde als een wagen kopen om er niet mee te rijden.”

De actievoerd­ers ontstaken enkele rookbommet­jes en hingen borden met slogans zoals ‘Stop Islamiseri­ng’ aan het hek van het gebedshuis. De actie werd bijgewoond door senator Leo Pieters. Ook enkele buurtbewon­ers sloten zich aan.

Op de recente gemeentera­ad vertelde burgemeest­er Frank Smeets (cd&v) dat het openbaar onderzoek rond de bouwaanvra­ag bezwaar had opgeleverd uit de buurt. Hij voegde eraan toe dat verder overleg met de buurt en de vzw gepland is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium