Het Belang van Limburg

Selena Gomez getuigt over haar mentale problemen in docu ‘My mind and me’

Nieuw album Aaron Carter wordt meteen uitgebrach­t

- Wout Desmytere

DOCUMENTAI­RE LOS ANGELES Een auto-immuunziek­te leidde tot een niertransp­lantatie. Een depressie en bipolaire stoornis leidden tot een geschrapte tournee, die dan weer tot een zenuwinzin­king leidde. In de documentai­re ‘My mind and me’ is Selena Gomez (30) open over de fysieke en mentale problemen waar ze de voorbije zes jaar mee worstelde. “Soms dacht ik dat de wereld beter af zou zijn zonder mij.”

Een feelgoodfi­lm is My mind and me niet geworden. We schrijven 2016, en Selena Gomez staat aan de vooravond van de grootste tournee uit haar carrière. Ze is van een Disney-sterretje uitgegroei­d tot een heuse popster, met alle druk en aandacht die daarbij komt kijken. “Ik was openbaar bezit”, blikt ze terug. “Ik werd gekweld door een afgelopen relatie die mensen maar niet los konden laten.” Zes jaar later krijgt ze nog steeds vragen over Justin Bieber.

De tournee wordt na 55 optredens stilgelegd, omdat ‘de stemmen luider en luider werden’. Twee jaar later laat Gomez zich na een zenuwinzin­king opnemen in een psychiatri­sch ziekenhuis. De popster, die al jaren aan de auto-immuunziek­te lupus lijdt, moest vlak daarvoor een niertransp­lantatie ondergaan. Het is allemaal te veel op korte tijd.

Paranoia

“Ik wilde niet naar dat ziekenhuis”, zegt ze. “Echt niet. Maar ik wilde ook niet meer gevangenzi­tten in mijn eigen geest. Ik dacht dat mijn leven voorbij was, dat het vanaf nu altijd zo zou zijn. Ik had geen controle over wat ik voelde. Soms dacht ik dat de wereld beter af zou zijn zonder mij.” Uiteindeli­jk laat Gomez zich vier keer opnemen, in vier verschille­nde behandelin­gsklinieke­n. Na verschille­nde aanvallen van ‘verlammend­e paranoia’ wordt een bipolaire stoornis bij haar vastgestel­d. “Toen mijn vrienden en familie dat hoorden viel alles op z’n plaats. Ik ben zo hard en gemeen tegen hen geweest. Zij zeiden steeds: we weten dat jij dat niet bent. Ze hebben me nooit opgegeven. Ik kan hen daarvoor niet genoeg bedanken.”

De band tussen de zangeres en haar familie is hecht, al was dat ooit anders. Haar moeder was zestien jaar toen ze geboren werd en moest verschille­nde jobs combineren om de eindjes aan elkaar te knopen. Toen Gomez vijf jaar was, scheidden haar ouders en verhuisde haar vader. Haar eerste rolletje, dat ze op haar zevende in de wacht sleepte, bood een ontsnappin­gsroute. “Ik kon mijn leven achterlate­n en gewoon spelen en zingen. Dus stopte ik niet meer. Toen ik op mijn elfde naar Los Angeles verhuisde, wilde ik gewoon werken. Ik hield van mijn job. Maar hoe langer ik ze deed, hoe nuttelozer ze leek te worden. Het maakte me eenzaam. Toen ik begon te toeren, werd het alleen maar erger. Toen ik voor het laatst de kliniek verliet, besefte ik dat connectie met anderen me écht gelukkig maakt.”

Work in progress

Ze stichtte Rare Impact, een fonds dat de komende tien jaar 100 miljoen dollar wil inzamelen om hulpverlen­ing voor jongeren met mentale problemen te verbeteren. En met haar moeder richtte ze het online platform Wondermind op, volledig gewijd aan mentale gezondheid.

Gomez geeft zelf aan dat ze nog een work in progress is. Lupus speelt haar nog steeds parten, en er is de kans dat ze, omwille van de medicatie die ze moet nemen, nooit kinderen zal kunnen krijgen. “Die bipolaire stoornis zal er altijd zijn. Dat is heftig, maar het is nu eenmaal zo. Ik probeer er nog steeds vrede mee te sluiten.”

Als je met donkere gedachten worstelt, kun je altijd anoniem en gratis terecht bij www.zelfmoord1­813.be en het telefoonnu­mmer 1813.

 ?? FOTO JORDAN STRAUSS/INVISION/ AP ?? Selena Gomez getuigt over de moeilijke jaren die ze achter de rug heeft in een nieuwe documentai­re.
FOTO JORDAN STRAUSS/INVISION/ AP Selena Gomez getuigt over de moeilijke jaren die ze achter de rug heeft in een nieuwe documentai­re.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium