Het Belang van Limburg

De liefde lokt Jean naar Wintershov­en, hij begeleidt er 1.000 misviering­en

- Raymond Polus en Jo Sente

KORTESSEM Op zijn achtste legde hij zijn eerste viool op de schouder, op zijn 17de dirigeerde hij - gelokt door een listzijn eerste koor en zopas begeleidde Jean Schyns (83) zijn duizendste eredienst in Wintershov­en.

Jean werd geboren in Limbourg, in de provincie Luik. Het is daar dat hij op 8-jarige leeftijd naar de muziekles gestuurd werd. Viool werd zijn instrument en al snel bleek dat Jean talent had. “Mijn zus volgde in die tijd pianoles en door veel naar haar te kijken en te luisteren, kreeg ik ook dat onder de knie”, vertelt Jean. Zijn muzikale carrière kreeg een definitiev­e wending toen hij nog maar 17 was. “Mijn moeder zong in het koor van Limbourg. Op zekere dag viel de dirigent ziek uit en werd aan mij gevraagd of ik wilde overnemen. Dat was een koor van 100 man, hé. Stel u voor, ik daar als 17-jarige met een stokje zwaaiend.” Toch ging Jean op de uitdaging in. “Op die eerste repetitie stond ik met knikkende knieën voor het koor, maar uiteindeli­jk viel het goed mee.” Ook de volgende repetities gaf de zieke dirigent verstek en bleef Jean invallen. “Maar op de derde repetitie kwam die dirigent plots kerngezond binnen. Bleek dat hij nooit ziek geweest was. Het was een list om mij voor dat koor te krijgen en ik ben er bij wijze van spreken mijn hele leven blijven staan”, lacht de organist.

Redder in nood

Intussen was Jean leraar Engels en Nederlands geworden in Visé. “Een collega vroeg me op een dag of ik mee wilde lopen in de suite voor zijn huwelijk. Daar, in mijn schoonste kostuum, ontmoette ik Maggy uit Wintershov­en.”

Jean volgde de liefde en trok definitief naar het Kortessems­e dorp. “Ik kwam er in de muzikale familie Lambrechts terecht. Mijn vrouw - ze is acht jaar geleden overleden - had een heel mooie stem en ze zong veel. Samen met haar zus en twee broers had ze een eigen zangkwarte­t.” Het was het begin van de Brongalm, het kamerkoor dat Jean in 1977 oprichtte. Even later nam hij de leiding over van het kinderkoor van Vliermaal. “Dat koor telde toen twaalf kinderen en groeide uit tot maar liefst 100 leden.” Het Sint-Ceciliakoo­r - later Signum leidde hij liefst 20 jaar en ook het kinderkoor Arsis staat op zijn uitgebreid­e cv. “Jean is altijd de redder in nood in een zoektocht naar een muzikale begeleider voor heel wat koren en vereniging­en”, vertelt Stefan Houbrechts, dirigent van het jeugdkoor Arsis. Op zondag 30 oktober begeleidde Jean voor de 1.000ste keer de kerkdienst in Wintershov­en sinds zijn eerste mis in 2001. Exact 1.000 keer, want Jean heeft al zijn begeleidin­gen nauwgezet bijgehoude­n. “Ik heb iedere dienst opgeschrev­en in een farde met daarbij alle nummers die wij toen met het koor gezongen hebben. Zo wil ik vermijden dat ik twee keer hetzelfde speel.” Jean zorgt naast zijn misbegelei­dingen nog altijd voor de muzikale omlijsting van evenemente­n en vieringen. “Ik speel zolang God mij gezondheid geeft en mijn vingers willen volgen”, besluit Jean.

LEOPOLDSBU­RG

ZONHOVEN

 ?? FOTO RAPO ?? Jean Schyns (83) aan het orgel van de kerk van Wintershov­en.
FOTO RAPO Jean Schyns (83) aan het orgel van de kerk van Wintershov­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium