Het Belang van Limburg

Een klik op nepmail van mypension kwam Maryse duur te staan

Toen Maryse op een berichtje klikte van mypension zette ze de deur van haar online bankkluis wijd open voor een oplichter. Die kocht meteen een paar schoenen van Dior. Maar toen had Maryse hem door.

- HASSELT Gunter Willekens

Begin mei hoorde Maryse Bormans op de radio een reportage over mypension.be, het online portaal voor alle informatie over mijn en uw pensioen. Toen ze de dag nadien een mail binnenkree­g met als hoofding mypension, dacht ze dat het daarover ging. “Ik opende die mail op mijn smartphone. Ik kreeg een link, waarop ik klikte en vervolgens kreeg ik de keuze tussen verschille­nde banken. Ik heb mijn bank geselectee­rd en ingelogd met mijn kaartlezer. Maar toen viel mijn frank. Ik had door dat het om phishing moest gaan. Ik heb direct uitgelogd en ben vervolgens rechtstree­ks naar mijn online bankaccoun­t gegaan. Daar kon ik zien dat er al een bestelling was geplaatst bij Christian Dior, ter waarde van 690 euro. Dus heb ik meteen mijn bank gecontacte­erd, die heeft daarop mijn rekeningen en kaarten geblokkeer­d. De transactie kon wel niet worden teruggedra­aid.”

Geld nog niet terug

“Ik contacteer­de dan direct de winkel van Dior, waar de bestelling was gedaan. Daar wist men me te vertellen dat iemand schoenen had gekocht en dat ik daarvoor had betaald. Maar de bestelling was intussen uitgevoerd, en ook die kon men niet terugschro­even. Wel zou men nog proberen om de levering tegen te houden. Ik heb herhaaldel­ijk contact gehad met Dior. De communicat­ie verliep niet makkelijk, want die moest in het Frans of Engels gebeuren. Maar een vriendelij­ke medewerker vertelde me dat het pakketje niet was aangekomen en dat ik mijn geld terug zou krijgen. In september heb ik nogmaals gebeld, maar mijn geld is nog niet teruggesto­rt. Is het mogelijk om voor mij het bedrag van de schoenen bij Dior in Brussel terug te recuperere­n?”

OP TE LOSSEN?

Inderdaad, de klantendie­nst van Dior doet niet in Nederlands, maar is wel uitermate behulpzaam. De medewerker die wij er aan de lijn krijgen, vraagt ons beleefd om enkele minuten geduld om een en ander uit te zoeken en daarna krijgen we een duidelijk antwoord. Er was een misverstan­d.

“We hebben uw lezer toch op 17 mei al per mail geantwoord? Het pakket is inderdaad niet afgeleverd. Het is niet afgeleverd bij ons. Wél in Tongeren, bij N., op het adres van de besteller. Die heeft het pakket niet teruggestu­urd. We kunnen het pakket dan ook niet terugbetal­en.”

Maryse heeft die mail nooit gehad. “Oké, dan sturen we hem opnieuw”, zegt Dior. “Zullen we hem opnieuw naar N. sturen?” We stellen voor om hem nu maar naar Maryse te sturen. En zo komt Maryse achter het adres van degene die met haar geld schoenen had gekocht. Ze heeft geen idee wie het is en trekt met de gegevens naar de politie om opnieuw klacht in te dienen. “Al weet ik niet of het nog veel zin heeft. Die schoenen gaan intussen wel afgedragen zijn.”

 ?? FOTO SERGE MINTENSERG­E MINTEN ?? Maryse Bormans wéét haar dief wonen, maar heeft haar geld nog niet terug.
FOTO SERGE MINTENSERG­E MINTEN Maryse Bormans wéét haar dief wonen, maar heeft haar geld nog niet terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium