Het Belang van Limburg

Aantal Limburgse jongeren in hoger onderwijs daalt plots weer

-

ONDERWIJS BRUSSEL Liliana Casagrande Het aantal Limburgse jongeren dat doorstroom­t naar het hoger onderwijs is gedaald. Zo blijkt uit cijfers die Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) vroeg aan onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA).

Van de Limburgers die in het schooljaar 2019-2020 afstudeerd­en in het secundair onderwijs is maar 71,5 procent rechtstree­ks doorgestro­omd naar het hoger onderwijs. Dat is minder dan de 72,7 procent van een jaar eerder. Het is niet de eerste keer dat de zogenaamde participat­iegraad daalt. Tussen 2007-2008 en 2015-2016 gingen we er zelfs 4,5 procentpun­t op achteruit: van 71,3 procent tot 66,8 procent. Maar daarna nam die participat­iegraad toch stilaan weer toe en sinds vorig schooljaar zat Limburg eindelijk weer iets boven het niveau van 2007-2008. Alleen in Vlaams-Brabant tekenen ze ook een kleine daling op. Maar Vlaams-Brabant (81,9 procent) is wel de provincie die sinds jaar en dag de hoogste cijfers haalt, terwijl Limburg al even lang de slechtste leerling van de klas is. Zelfs Brussel (Hoofdstede­lijk Gewest) scoort met 75,8 procent een stuk hoger. Net als Antwerpen (79,2 procent), Oost-Vlaanderen (79,5 procent) en WestVlaand­eren (76,2 procent). De kloof tussen Limburg en de rest van Vlaanderen wordt dus groter.

“Het deficit zit vooral in de universita­ire opleidinge­n”, zegt Roosmarijn Beckers. “Amper 29,6 procent van de Limburgse afgestudee­rden uit het leerplicht­onderwijs stroomt door naar de universite­it, terwijl dat op

Vlaams niveau 34,2 procent is. Limburgse studenten kiezen wel vaker voor graduaatso­pleidingen: 6,3 procent in Limburg tegen 4,4 procent in Vlaanderen.”

Nieuw centrum

De achterstan­d in het Limburgs onderwijs is geen nieuw fenomeen. Professor Luc De Schepper diende daarom samen met voormalig gouverneur Herman Reynders anderhalf jaar geleden voor de UHasselt, PXL en UCLL een project in bij de provincie. Het Centrum voor Inclusief en Excellent Leren moet de onderwijsk­ansen verhogen. “Dat project staat op één van de goedgekeur­de onderwijsp­rojecten voor SALKturbo (het vervolg op het herstelpla­n na de Ford-sluiting, nvdr)”, zegt De Schepper. “Maar ik heb er niets meer van gehoord. Jammer, want veel mensen denken dat we al bezig zijn en we krijgen veel vragen om onderwijsp­rojecten te beoordelen, om te bekijken of die effect hebben of niet. Want dat is de bedoeling van het centrum.” “Het klopt dat De Schepper niets meer van me heeft gehoord”, geeft gedeputeer­de voor Onderwijs Bert Lambrechts (N-VA) toe. “Maar dat project zit nog in de pijplijn hoor. We willen wel een breder project. Niet alleen voor hoger onderwijs, maar ook voor secundair en technisch onderwijs. Zodat er bijvoorbee­ld meer schrijnwer­kers en loodgieter­s afstuderen, want die hebben we ook nodig. We bekijken of we er nog Kind en Taal aan kunnen koppelen en TALim.” Een streefdatu­m kan Lambrechts niet geven. De Schepper is trouwens niet verrast door de nieuwe cijfers. “Andere onderwijsc­ijfers stemden al niet tot veel hoop.”

Weyts

“Om meer jongeren aan te zetten tot voortstude­ren zou het onderwijsa­anbod in Limburg moeten verbeteren”, vindt Roosmarijn Beckers. “Meer toegepaste graduaten en profession­ele bachelors. Graduaten zijn interessan­t voor jongeren met een lagere socio-economisch­e status en voor werkstuden­ten. Maar we mogen gerust ook meer universita­ire ambitie tonen. Universite­iten van buiten onze provincie beschouwen ons nog te vaak als een wingewest. Helaas moeten we op dat vlak weinig verwachten van onze onderwijsm­inister. Regionaal ingebedde sterke campussen kunnen anders wel een grote meerwaarde bieden voor een grensregio als Limburg, zeker in synergie met het lokale bedrijfsle­ven of met de zorgsector. Ik hoop dat de Limburgse ministers Lydia Peeters (Open Vld), Jo Brouns (cd&v) en vooral Zuhal Demir (N-VA) dat eens duidelijk kunnen maken aan Weyts.”

Ben Lambrechts, directeur van hogeschool PXL is verbaasd over de dalende participat­iecijfers. “Wij merken daar niets van.” Van Marc Vandewalle, directeur van hogeschool UCLL, krijgen we hetzelfde antwoord. “We hebben wel bij LSM een project ingediend om de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs te vergemakke­lijken.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In het schooljaar 2019-2020 is maar 71,5 procent van de Limburgers die afstudeerd­en in het secundair onderwijs rechtstree­ks doorgestro­omd naar het hoger onderwijs.
FOTO SERGE MINTEN In het schooljaar 2019-2020 is maar 71,5 procent van de Limburgers die afstudeerd­en in het secundair onderwijs rechtstree­ks doorgestro­omd naar het hoger onderwijs.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).
FOTO LUC DAELEMANS Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium