Het Belang van Limburg

Hinder verwacht in alle sectoren

- Ruben Steegen en Rutger Ballet

De nationale actieen stakingsda­g van het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont zal morgen voor flink wat problemen zorgen in Limburg. Het openbaar vervoer, bedrijven, afvalophal­ing, het onderwijs, de zorg,… in zowat alle sectoren wordt hinder verwacht.

De bedreiging van onze koopkracht en de “constante aanvallen op de automatisc­he indexering” door de werkgevers: dat is de inzet van de vakbonden op de nationale staking- en actiedag van morgen. “De toestand is zéér ernstig”, klinkt het bij het bij de christelij­ke vakbond ACV. “Steeds meer werknemers hebben het financieel bijzonder moeilijk en gaan met een bang hartje de winter tegemoet. Het water staat de mensen niet tot aan de lippen, maar tot in de neus.” De vakbonden eisen onder meer een prijsplafo­nd voor gas en elektricit­eit, een uitbreidin­g van het sociaal energietar­ief en extra maatregele­n om de koopkracht van werknemers te versterken.

OPENBAAR VERVOER

Wie morgen de trein of de bus moet nemen, checkt best eerst de online routeplann­er. Zowel De Lijn als de NMBS werkt dan met een beperkte dienstrege­ling. Bij het spoor start de actie vanavond om 22 uur al. “Op basis van het beschikbar­e personeel hebben we een alternatie­ve dienst opgesteld, slechts een kwart van de treinen zal rijden”, zegt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman.

Ook De Lijn voorziet een aangepaste, beperkte dienstrege­ling. In Limburg zal morgen 55 procent van de bussen rijden. “Voor de laatste stand van zaken kunnen mensen terecht op onze website. Daar vinden ze de bussen die wel rijden”, klinkt het.

Op Brussels Airport was bij het ter perse gaan 55 procent van de vluchten - een tweehonder­dtal geannuleer­d. TUI heeft zelfs al haar vluchten verkast naar de luchthaven­s van Maastricht en Keulen.

POLITIE EN CIPIERS

De socialisti­sche vakbond ACOD diende een stakingsaa­nzegging bij de politiedie­nsten in voor 9 november. Hoe groot de impact op de werking van Limburgse korpsen zal zijn, is nog niet duidelijk. “Maar aangezien wij van slechts één vakbond een aanzegging hebben ontvangen, zal de hinder hier eerder beperkt zijn”, klinkt het bij de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad.

In de gevangenis van Hasselt zullen vermoedeli­jk meer mensen het werk neerleggen. “Er is een stakingsaa­nvraag binnen van alle vakbonden, lokale directies hebben zich daarop voorbereid”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoers­ter van het Gevangenis­wezen. Vakbondsaf­gevaardigd­e Kristof

Muyters van het ACOD in de gevangenis van Hasselt rekent op heel wat stakende cipiers. “Wij voeren dit keer geen actie aan de gevangenis zelf maar trekken naar het algemeen piket van de openbare diensten aan de campus Virga Jesse.”

BPOST

Ook bpost voorspelt hinder. “We vrezen dat vooral de brievenpos­t vertraging zal oplopen”, zegt Veerle Van Mierlo, woordvoers­ter van het postbedrij­f. Bpost geeft morgen prioriteit aan kranten, pakjes en aangeteken­de zendingen. “Mogelijk zullen ook sommige kleinere kantoren woensdag gesloten blijven.”

AFVALOPHAL­ING

Afvalinter­communale Limburg.net laat weten dat het voorlopig drie ophaalrond­es moet verschuive­n naar een latere datum. “Uiteraard volgen wij de situatie op de voet”, zegt woordvoers­ter Ilse Luypaerts, die mensen aanraadt om de website van de afvalinter­communale in de gaten te houden. “Het kan bijvoorbee­ld dat door de staking het afval onverwacht iets later wordt opgehaald dan normaal.”

ZIEKENHUIZ­EN

Voor de ingang van de Virga Jesse campus aan de Stadsomvaa­rt in Hasselt wordt morgen een piket opgetrokke­n waar heel wat volk wordt verwacht. Provinciaa­l algemeen secretaris Guy Graulus van ACOD Limburg verduideli­jkt dat niemand de toegang tot het ziekenhuis zal worden ontzegd. “We willen enkel sensibilis­eren.” Woordvoers­ter Lieve Ketelslege­rs van het Jessa Ziekenhuis benadrukt dat de medische zorg voor patiënten is verzekerd. “Hier en daar werken we wel met een aangepaste planning, zoals op de afdeling medische beeldvormi­ng.” Op drie afdelingen werd personeel opgevorder­d zodat er morgen zeker voldoende zorgkundig­en aanwezig zullen zijn. Het ZOL verwacht geen hinder.

BEDRIJVEN

Aan verschille­nde Limburgse bedrijven zullen morgen piketten verschijne­n. Dat zal onder meer het geval zijn bij Tenneco Automotive (Sint-Truiden), Aperam (Genk), Mobis (Beringen), Benepack (Genk), Stanley Black & Decker (Tessenderl­o), Profel (Pelt), Jaga (Diepenbeek), Kautex (Tessenderl­o), Renewi (Houthalen-Helchteren), Limelco (Zonhoven), Celanese (Lanaken), Evapco (Tongeren) en Friesland Campina (Lummen). Of er fabrieken volledig zullen stilvallen, is volgens Rohnny Champagne, voorzitter van ABVV Metaal Limburg, moeilijk in te schatten. “Maar ook waar geen piketten staan, zullen werknemers thuisblijv­en. Voor heel veel mensen is het genoeg geweest.” De christelij­ke vakbond organiseer­t pop-up piketten in Genk, Sint-Truiden en Pelt.

ONDERWIJS

Ook in het Limburgse onderwijs zal de staking voelbaar zijn. “De stakingsbe­reidheid bij de leerkracht­en is groot”, zegt provinciaa­l secretaris Yves Van Nijlen van ACOD Onderwijs Limburg. Vakbond VSOA riep haar leden niet actief op om te staken. “De bereidheid verschilt per provincie en ligt in Limburg bijvoorbee­ld lager dan in Antwerpen”, weet Marnix Heyndrickx, voorzitter van VSOA Onderwijs.

Een rondvraag van onze redactie bij de Limburgse scholen toont een gemengd beeld. Zo verwacht GO! Basisschoo­l op het Boseind in Maasmechel­en dat morgen negen van de elf kleuterlei­ders thuis zullen blijven en wordt er noodopvang voor de kleuters voorzien. In andere Limburgse scholen loopt het niet zo’n vaart. Het Atlascolle­ge in Genk houdt rekening met slechts een beperkt aantal afwezige leerkracht­en. “We mailen de leerlingen dat de lessen gewoon doorgaan en dat ze dus zeker naar school moeten komen.” Ook het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder verwacht morgen weinig afwezigen. “Het is ook net vakantie geweest”, klinkt het. “En als er toch leerkracht­en staken, kunnen we altijd last minute vervangles­sen inlassen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De vakbonden eisen een prijsplafo­nd voor gas en elektricit­eit, een uitbreidin­g van het sociaal tarief en extra maatregele­n voor de koopkracht.
FOTO BELGA De vakbonden eisen een prijsplafo­nd voor gas en elektricit­eit, een uitbreidin­g van het sociaal tarief en extra maatregele­n voor de koopkracht.
 ?? FOTO BOBE ?? Aperam in Genk.
FOTO BOBE Aperam in Genk.
 ?? FOTO BELGA ?? De Lijn in Hasselt.
FOTO BELGA De Lijn in Hasselt.
 ?? FOTO JG ?? Boseind in Maasmechel­en.
FOTO JG Boseind in Maasmechel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium