Het Belang van Limburg

“Het was tijd voor een eigen verhaal, los van Sergio Herman”

-

Loskomen van zijn mentor Sergio Herman heeft chef Nick Bril vleugels gegeven. In de nieuwe Gault&Millau klimt hij naar 18,5/20 en is hij verkozen tot Chef van het jaar.

Nog steeds maar 38. Maar wat een palmares heeft Nick Bril. Twee sterren in de Michelingi­ds. Hij staat op plaats 23 in de prestigieu­ze ‘50 Best’, de lijst met de beste restaurant­s ter wereld. En bij de lancering van de nieuwe Gault&Millau-gids kwamen er gisteren weer twee kersen bij op zijn taart. Bril werd verkozen tot chef van het jaar en The Jane in Antwerpen – hij is er zowel zaakvoerde­r als chef-kok – klimt van 18/20 naar 18,5/20. “Het is elke keer opnieuw bijzonder om erkenning te krijgen”, reageert Bril. “Maar ik ben een nuchtere ziel. Ik blijf met de voeten op de grond. Mooie scores zijn leuk, en ze geven je een boost. Maar het is in de zaal dat je moet presteren.” Een jaar geleden maakte Bril zich los van Sergio Herman – die 14/20 krijgt voor Blueness en 16/20 voor Le Pristine – en werd hij alleen baas van The Jane. “Op dagelijkse basis is er niet zoveel veranderd, maar je bent natuurlijk wel vrijer. Sergio is een sterke chef. We zijn allebei in Nederland geboren, en daar is Sergio nog veel bekender. Maar als rechterhan­d is het moeilijk om helemaal tot een eigen ‘ik’ te komen. Het was tijd voor een eigen verhaal. Het was een heel grote stap maar ik voel dat ik samen met het restaurant tot een soort van volwassenh­eid kom.”

Verzadigd

Bril beheert naast The Jane ook hotel August én is de chef van zijn eigen beachclub op de Malediven. “Maar er borrelt nog van alles. Over twee jaar wil ik met iets nieuws komen. Niet meer in Antwerpen, de stad is volgens mij stilaan verzadigd. Maar ik wil wel in België blijven. Ik ben zo hard van dit land gaan houden.” Of Antwerpen echt verzadigd is, zoals Bril zegt, moet blijken. Maar de stad bulkt wel van de toprestaur­ants. Maar liefst 105 restaurant­s scoren er 12/20 of hoger. Daarbij zijn liefst elf nieuwkomer­s. Antwerpen laat daarmee Brussel (54 restaurant­s, 6 nieuwkomer­s) en Gent (38 restaurant­s, 5 nieuwkomer­s) ver achter zich. “Je kan er niet meer omheen”, zegt Marc Declerck van Gault&Millau. “Het verschil tussen Antwerpen en de andere steden wordt steeds groter. En het is eigenlijk logisch. Daar waar de motoren van de economie zijn, daar gedijen toprestaur­ants. Er is de haven, er is het bedrijfsle­ven. Waar vraag is, komt vanzelf aanbod.”

En de aanwezighe­id van chefs als Gert De Mangeleer, Nick Bril en Viki Geunes heeft een aanzuigeff­ect. “Dat is zoals in de sport. Waar de vedetten zijn, daar wil iedereen komen spelen.”

De Belgische topper in de nieuwe Gault&Millau blijft het Hof van Cleve in Kruisem met 19,5/20.

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? “Mooie scores zijn leuk, maar het is in de zaal dat je moet presteren”, zegt Chef van het jaar Nick Bril nuchter.
FOTO OLIVIER MATTHYS “Mooie scores zijn leuk, maar het is in de zaal dat je moet presteren”, zegt Chef van het jaar Nick Bril nuchter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium