Het Belang van Limburg

Vader die spelertje van Wellen “zwarte aap” noemde, is tot Nieuwjaar niet meer welkom

- RACISME WELLEN/BOCHOLT Thomas Jansen

De toeschouwe­r die een achtjarig spelertje van KVK Wellen uitschold voor “zwarte aap”, mag tot Nieuwjaar geen wedstrijde­n van de U9 van Bocholt VV bijwonen. Dat heeft de club beslist na een crisisbera­ad.

De wedstrijd van de U9 tussen Bocholt VV en KVK Wellen escaleerde zondagvoor­middag grondig. Nadat een spelertje van Wellen, een achtjarige jongen met Algerijnse roots, een tegenstand­er met de voet raakte, reageerde de vader van de Bocholt-speler erg fel. Hij schold de jongen uit voor “zwarte aap”, en dat was de trainer van KVK Wellen niet ontgaan. Na wat discussie besloot die z’n spelers van het veld te halen en de wedstrijd te staken. Bocholter VV hield gisteren crisisbera­ad over het incident. De man werd uitgenodig­d om zijn versie van de feiten te geven. “Hij besefte dat hij in de fout was gegaan en benadrukte dat er geen enkel excuus was om racistisch­e termen in de mond te nemen”, zo liet de club na afloop weten. “Er is beslist om de vader een afkoelings­periode in acht te doen nemen tot Nieuwjaar en dus de wedstrijde­n van de U9 tot dan niet meer te laten bijwonen. In overleg met KVK Wellen is de man ook bereid om zich te excuseren bij de tegenparti­j.”

Sensibilis­ering

De club benadrukt verder dat dergelijke incidenten niet door de beugel kunnen. Daarom wil Bocholt VV verder werk maken van sensibilis­ering van ouders en trainers. “Onze club draagt sportief gedrag op en buiten het veld hoog in het vaandel en bestrijdt racisme en discrimina­tie in al z’n vormen”, klinkt het in een statement. Met die boodschap wil de club het incident afsluiten en achter zich laten.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De Damburg, het voetbalsta­dion van Bocholt VV.
FOTO DICK DEMEY De Damburg, het voetbalsta­dion van Bocholt VV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium