Het Belang van Limburg

Het kunnen nog hete weken worden

-

De Republikei­nen lijken zegezeker, de Democraten houden de adem in. Toch kan het nog dagen duren voor alle resultaten van de midterms binnen zijn, en dat in een verhitte atmosfeer.

Midterms zijn een uitdaging voor de peilers. 435 duels in het Huis van Afgevaardi­gden en een gelijkaard­ige tweestrijd voor 35 van de 100 Senaatszet­els: veel van die races eindigen in een spurt. Heel wat gecijfer dus vooraleer vaststaat wie nationaal wint of verliest. De Republikei­nen klinken zegezeker, de Democraten bang. 40 miljoen stemmen zijn al uitgebrach­t in early voting. Vandaag komen er nog tientallen miljoenen bij.

Het was een vreemde campagne. Aanvankeli­jk tekende zich een debacle af voor de Democraten, omdat midterms altijd een beetje een referendum over de president zijn en Joe Biden erg onpopulair is. In de zomer leek het tij wat te keren. Biden boekte eindelijk successen, Donald Trump kwam meer dan ooit onder vuur te liggen en het arrest van het Supreme Court dat het recht op abortus afschafte, maakte vooral de vrouwelijk­e Democratis­che achterban woedend. Maar volgens de peilingen kwam die piek te vroeg. De jongste weken voerden de Republikei­nen de forcing met geklaag over de inflatie en de stijgende misdaad.

“Een Trumpje doen”

Overal leeft de angst dat het tellen van de stemmen niet rustig zal verlopen. Kiesverant­woordelijk­en

in vier belangrijk­e strijdstat­en waarschuwe­n dat een definitiev­e uitslag, net als in 2020, dagen op zich kan laten wachten. In drie strijdstat­en voeren de Republikei­nen al procedures om de kleinste nalatighei­d of vormfout in stemmen per post te laten volstaan voor het weigeren van de stem. “Een Trumpje doen”, heet dat. Als de Republikei­nen met groot overwicht winnen, valt het gekrakeel wellicht mee. In alle andere scenario’s kunnen het nog hete weken worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium