Het Belang van Limburg

Wie betaalt de weg uit de ‘klimaathel’?

- Dominique Minten

KLIMAATTOP SHARM-EL-SHEIKH De energietra­nsitie kost jaarlijks 3.800 miljard dollar. Al op de eerste dag van de VN-klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh werd gisteren duidelijk hoe moeilijk het financiële debat wordt.

Aan grote woorden en plechtige beloftes is er nooit gebrek op de jaarlijkse VN-klimaattop. Wat er achteraf van huis in komt, valt meestal tegen. Klimaatact­iviste Greta Thunberg besliste daarom al niet naar de COP27 in Egypte te gaan. Ook George Monbiot, milieucolu­mnist bij The Guardian, heeft het helemaal gehad met de boulevard aan gebroken beloftes. “Ik ga meestal met niet te hoge verwachtin­gen naar klimaattop­pen, maar als regeringen zeggen dat het ‘nu of nooit’ is en vervolgens kiezen voor ‘nooit’, wordt het mij te veel”, twitterde hij.

Ook Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN en een fervent pleitbezor­ger voor meer klimaatamb­itie, voelt zich al jaren een roepende in de woestijn. Dat gevoel van machteloos­heid compenseer­t hij dan maar met straffe uitspraken. “We zitten op de snelweg naar een klimaathel en we hebben onze voet op het gaspedaal”, zei hij gisteren in zijn openingsto­espraak tot de wereldleid­ers. De keuze waarvoor de mensheid staat, is volgens Guterres simpel: samenwerke­n of ten onder gaan. De VN-topman wil een pact tussen de rijkste en de armste landen om de energietra­nsitie van fossiele brandstoff­en naar duurzame energie in een stroomvers­nelling te krijgen. Daarvoor moeten de armste landen geld krijgen om de uitstoot te kunnen vermindere­n en de huidige gevolgen van de klimaatver­andering aan te pakken. Guterres richt zich vooral tot de twee grootste economieen, de VS en China. Zij moeten hun krachten bundelen om zo’n overeenkom­st mogelijk te maken.

Getreuzel

Of zijn woorden veel indruk maken, moet de komende twee weken blijken. Maar er hangen donkere wolken boven Sharm-elSheikh. Het geduld van de ontwikkeli­ngslanden met het getreuzel van de rijke landen om hen het geld te geven waarmee ze het heft in eigen handen kunnen nemen, is stilaan op. Mia Mottley, de eerste minister van Barbados, legde opnieuw de vinger op de wonde. Ook op de klimaattop in Glasgow vorig jaar maakte ze indruk met haar ongemakkel­ijke waarheden over de verantwoor­delijkheid van de rijke landen. Dit keer wilde ze het niet meer hebben over alle klimaatram­pen die de wereld sinds Glasgow heeft meegemaakt - dat verhaal kennen we, ze ze. “We moeten nu vooral proberen begrijpen waarom we geen stappen vooruit zetten.” Mottley wees erop dat Barbados gewoon niet de middelen heeft mee te doen met de energietra­nsitie. “Het zuiden is overgeleve­rd aan genade van het noorden. We kunnen geen elektrisch­e auto’s en batterijen kopen. Het noorden leent aan een interestvo­et van 1 tot 4 procent, in het zuiden loopt die op tot 14 procent. En dan vraagt iedereen zich af waarom partnersch­appen rond energiepro­jecten niet werken.”

Klimaatfon­ds

Maar heeft het rijke noorden wel genoeg geld? Mottley wees erop dat de grote bedrijven wel een tandje kunnen bijsteken. “Zij maakten de voorbije drie maanden 200 miljard dollar winst. Misschien kunnen ze 10 procent storten in het klimaatfon­ds.” Maar ook dat blijven druppels op een hete plaat. Om aan alle verplichti­ngen te voldoen – van de verminderi­ng van de uitstoot tot het helpen van de arme landen – is jaarlijks 3.800 miljard dollar nodig, of 3.789 miljard euro.

“We speken altijd over miljarden, maar in werkelijkh­eid gaat het om duizenden miljarden”, zegt John Podesta, prominent lid in het klimaattea­m van de Amerikaans­e president Joe Biden. Vogens Podesta heeft de overheid al dat geld niet. “We moeten veel meer privégeld losweken om te investeren in de energietra­nsitie.” Speciaal klimaatgez­ant John Kerry wil in Sharm-el-Sheikh een voorstel lanceren. De vraag is of de regering daarmee zijn verantwoor­delijkheid niet probeert te ontlopen. De Franse president Emmanuel Macron wees er gisteren al op dat China en de VS hun financiële ambities moeten verhogen. Ook op grote internatio­nale financiële instelling­en als het IMF en de Wereldbank groeit de druk om meer geld vrij te maken voor klimaatbel­eid. Zij beheren ruim 5 triljoen dollar. IMF-baas Kristalina Georgieva staat daar niet weigeracht­ig tegenover. “Als we dit decennium niet meer geld investeren in het klimaat, tekenen we ons doodvonnis”, zei ze eerder.

 ?? FOTO AP ?? Volgens VN-topman Antonio Guterres is de keuze waarvoor we staan simpel: samenwerke­n of ten onder gaan.
FOTO AP Volgens VN-topman Antonio Guterres is de keuze waarvoor we staan simpel: samenwerke­n of ten onder gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium