Het Belang van Limburg

“Ik wou het mooiste van onze tuin bij hem brengen”

Het kleurrijks­te graf op het oudste kerkhof van Tongeren is dat van Jozef Geukens.

- Dirk Roefflaer en Geert Houben

BEGRAAFPLA­ATS TONGEREN

Wie een bezoekje brengt aan de begraafpla­ats langs de Driekruise­nstraat in Tongeren kan niet naast het graf van ere-advocaat Jozef Geukens kijken. De gewezen stafhouder van Balie Tongeren overleed in 2019. Zijn vrouw Anne-Marie fleurde het al op met een gedicht van eigen hand. ‘Ik heb het gevonden, een dekentje voor jou, wilde bloemetjes, je echte natuur …’ En dat dekentje met wilde bloemetjes siert sinds Allerheili­gen niet alleen met woorden, maar ook met foto’s het graf van Jozef. Tal van klaprozen en andere mooie bloemen omarmen Jozefs laatste rustplaats.

Dwarrelend­e gedachten

“Mijn man werkte heel graag in de tuin. Hij had een schitteren­de tuin. Al dat moois wou ik nu bij hem brengen. Veldbloeme­n zijn prachtig. Fris, zonnig, vrolijk”, vertelt Anne-Marie met veel liefde. “Fotograaf Jos Molenaers is hier in de tuin foto’s komen maken. Die hebben wij nu gebruikt om het graf te versieren. Het is een heel kunststuk geweest om het op maat te maken en aan te brengen. Het gedicht, gemaakt vanuit mijn hart, sluit daar perfect bij aan. Ik wilde iets speciaals doen. Jozef zag ik graag. Hij was een knappe mens op alle gebied. En ik schrijf al langer gedichten. Dwarrelend­e gedachten noem ik ze”, vertelt AnneMarie, een van de eerste vrouwelijk­e advocaten bij Balie Tongeren.

Bewaren funerair erfgoed

De Tongerse kwam op het bloemenide­e uit liefde voor haar man, maar ook deels uit liefde voor de oudste begraafpla­ats van Tongeren. “Het is een prachtig kerkhof. In 1811 werd deze plek ingericht als kerkhof. Je vindt er dus een mooie evolutie van grafmonume­nten. Vandaag telt het 3.700 graven en 429 grafkelder­s. Hier liggen meer dan 11.300 Tongenaren begraven op een oppervlakt­e van 25.000 m2. Meer dan 200 jaar Tongerse geschieden­is is op deze plek te lezen, te zien en in te ademen. Hier rusten politici, geestelijk­en en historici in een gamma van kleur en tijd. Tegenwoord­ig staan verschille­nde grafmonume­nten op instorten, daar moet iets aan gedaan worden. Ik ben een supporter om dat funerair erfgoed beter te bewaren. Misschien is sponsoring of peterschap van een graf wel een optie”, besluit AnneMarie Scheepers.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Anne-Marie Scheepers (86) liet foto’s van veldbloeme­n aanbrengen op het graf van haar man.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Anne-Marie Scheepers (86) liet foto’s van veldbloeme­n aanbrengen op het graf van haar man.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium