Het Belang van Limburg

Primeur voor Europa: panelen uit mix van kalksteen en kunststof

- Dominiek Claes

Het zijn spannende tijden voor HDM in Peer. De groothande­l in vloer- en wandbekled­ing investeert op dit moment ruim 10 miljoen euro om de eerste West-Europese producent van

(SPC) te worden: een uniek mengsel van kalksteen en PVC.

stone polymer composite

Tien jaar lagen de plannen én het patent in de schuif van Kees Tempelaars (64), CEO van HDM in Peer. Hij kocht in 2017 zijn Duitse partner in het Peerse bedrijf uit, en werd zo de enige eigenaar van de groothande­l HDM, gespeciali­seerd in de distributi­e van decoratiev­e vloer-, wand- en plafondpan­elen. U kunt HDM ook nog kennen als sponsor van Racing Genk en de wielerploe­g DSM. In 2019 achtte hij de tijd rijp om zelf producent te worden van een geheel nieuw product: stone polymer composite (SPC), of een mix van 80 procent kalksteen (calciumcar­bonaat) met de kunststof polyvinylc­hloride (PVC). “Corona heeft onze plannen met een dik jaar vertraagd. Maar nu zijn we toch begonnen met de aanschaf, plaatsing en tuning van de machines. Daarvoor zijn we de mosterd in het Verre Oosten gaan halen. In combinatie met ons patent levert dat een product op met unieke eigenschap­pen”, zegt Tempelaars.

Investerin­g

HDM investeert op dit ogenblik ruim 10 miljoen euro in vier productiel­ijnen, om zo de eerste WestEurope­se producent van vloer-, wand- en plafondbek­leding in SPC te worden. De capaciteit zal zo’n 8 miljoen m2 per jaar bedragen. “Voor de financieri­ng hebben we een beroep kunnen doen op een achtergest­elde lening van de Vlaamse investerin­gsmaatscha­ppij PMV. En bij Vlaamse economiemi­nister Jo Brouns (cd&v) kunnen we rekenen op transforma­tiesteun van 650.000 euro”, zegt Ann Schepers, CFO van HDM.

Tegen begin volgend jaar wil HDM zijn eigen SPC-producten onder het merk AquaStep in de Benelux en de buurlanden commerciee­l lanceren, via de gespeciali­seerde bouwmateri­alenhandel en rechtstree­ks aan projecten. Vloer- en wandbekled­ing in SPC levert volgens Tempelaars heel wat voordelen op. “Bekleding in SPC is relatief goedkoop, maar tegelijk slijtvast, waterbeste­ndig en UV-bestendig. Daarnaast is het materiaal voor honderd procent recycleerb­aar. We zetten daarom een eigen systeem op waarbij eindgebrui­kers hun gebruikte SPC-panelen via dezelfde handelaars weer kunnen binnenbren­gen. Wij pikken dat materiaal op, om het opnieuw in de productiek­eten te brengen. Kalksteen is tenslotte ruim voorradig in vele delen van de wereld, en voor de productie van SPC is veel minder energie nodig dan voor pakweg keramiek. De 6.000 zonnepanel­en op onze daken helpen onze productie nog vergroenen.”

Onzichtbaa­r

Er is nog meer. HDM heeft een eigen klik- en schroefsys­teem ontwikkeld om de panelen onzichtbaa­r te plaatsen én te schroeven als wand- en plafondbek­leding. De panelen zijn te verkrijgen in haast alle denkbare motieven, folies die in hoofdzaak geleverd worden door het Genkse Chiyoda. “De panelen kunnen desgevraag­d ook voorzien worden van uitgefrees­de voegen, of kunnen digitaal beprint worden met alle mogelijke beelden. De mogelijkhe­den zijn legio”, zegt Tempelaars.

De investerin­g luidt een fikse transforma­tie in voor het Peerse bedrijf. Nu werken er 53 mensen, maar als het bedrijf straks volcontinu (24/7) zal produceren, zal het aantal medewerker­s moeten groeien tot 80. Dat moet binnen een paar jaar een omzet van 50 miljoen euro opleveren.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? CEO Kees Tempelaars en CFO Ann Schepers van HDM: “Dit product biedt unieke mogelijkhe­den.”
FOTO RAYMOND LEMMENS CEO Kees Tempelaars en CFO Ann Schepers van HDM: “Dit product biedt unieke mogelijkhe­den.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium