Het Belang van Limburg

Belgische pensioenst­elsel scoort slechts gemiddeld in internatio­nale vergelijki­ng

- Guido Cloosterma­ns

Het Belgische pensioenst­elsel is niet duurzaam. Dat blijkt uit een analyse van HR-expert Mercer. De vergrijzin­g, lage werkzaamhe­idsgraad en lage pensioenle­eftijd zetten het systeem onder druk.

Mercer houdt elk jaar het pensioenst­elsel van 44 landen onder de loep, goed voor 65 procent van de wereldbevo­lking. De resultaten van de analyse worden gepublicee­rd in de Global Pension Index.

Met een achttiende plaats en een score van 67,9 scoort het Belgische pensioenst­elsel nog net in de bovenste helft, vlak onder Duitsland en net boven Hongkong. De beste pensioenst­elsels vinden we op IJsland (84,7), in Nederland (84,6) en in Denemarken (82). Dat zijn de enige landen met een score van meer dan 80. Verschille­nde EUlanden scoren overigens slechter dan België, zoals Frankrijk, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Italië.

De indexwaard­e die een land krijgt, wordt berekend op de adequaathe­id, duurzaamhe­id en integritei­t van het pensioenst­elsel. Het Belgische pensioenst­elsel scoort goed op het vlak van adequaathe­id en integritei­t, respectiev­elijk met een zevende en vijfde plaats. Met adequaathe­id wordt bedoeld dat het systeem doet wat het moet doen, met integritei­t wordt bedoeld dat het systeem betrouwbaa­r is en rechtszeke­rheid biedt.

Het Belgische pensioenst­elsel verliest punten op het onderdeel duurzaamhe­id, met een 36ste plaats op 44. Dat is het gevolg van de kost van de vergrijzin­g, gekoppeld aan de lage activiteit­sgraad en de lage gemiddelde pensioenle­eftijd. Mercer vraagt zich daarbij af hoe lang zo’n systeem houdbaar is. De toenemende onzekerhei­d doet nochtans de nood aan sterke pensioenpl­annen toenemen, vindt de HR-expert.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Het Belgische pensioenst­elsel is niet duurzaam.
FOTO BELGAIMAGE Het Belgische pensioenst­elsel is niet duurzaam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium