Het Belang van Limburg

Amokmakers vallen café aan

- Johnny Geurts en Olivier Simons

Vijftien herriescho­ppers hebben zondagavon­d lelijk huisgehoud­en in café The Roots in Bilzen. Twee klanten raakten lichtgewon­d door rondvliege­nd glas.

Zondagavon­d tegen 22 uur was de sfeer gespannen in café-restaurant The Roots op de Stationlaa­n in Bilzen. “Twee jonge kerels met een vreemd accent waren met hun elektrisch­e step het café binnengeko­men”, vertelt uitbaatste­r Maria (47). “Ze waren luidruchti­g aan het bellen en staken hun oplader in de stekker, maar ze bestelden niks. Na een half uurtje heb ik de opmerking gemaakt dat je niet zomaar in het café kunt zitten zonder iets te consumeren. ‘Daarom verzoek ik jullie om naar buiten te gaan’, zei ik.”

“Ik kreeg in een vreemd accent allerlei verwijten naar mijn hoofd geslingerd. Mijn man Sjaak heeft ingegrepen en de gasten naar buiten gewezen. Daar werd de toon meteen agressief en werd er geduwd en geschreeuw­d. Ze maakten duidelijk dat ze terug zouden komen”, zucht Maria.

Het café zat op dat moment goed vol. “Er waren zowat veertig klanten. Een half uurtje later zagen we vanaf de overkant van de straat een groep van zo’n vijftien man aan komen stormen. Mijn man heeft meteen de deur van het café op slot gedaan.”

De amokmakers hadden een kap op en sommigen droegen een mondmasker. “Omdat ze niet binnen konden, namen ze de terrasstoe­len en begonnen ze daarmee onophoudel­ijk tegen de deur te bonken. Toen ze met meerderen begonnen te slaan, vlogen de glasscherv­en door de zaak. Door de gebroken glazen deur wierpen ze de asbakken en bloempotte­n die op ons terras stonden met volle kracht naar binnen. De meeste klanten in het café hebben we naar onze feestzaal gebracht. Twee van hen werden geraakt door glasscherv­en. Ze raakten lichtgewon­d aan het hoofd.”

Camerabeel­den

De ondertusse­n gealarmeer­de politie van de zone Bilzen-HoeseltRie­mst was snel ter plaatse. “Die kerels waren toen al gevlucht. Buren hebben nog een nummerplaa­t kunnen noteren. Toen we later de beelden van onze beveiligin­gscamera bekeken, zagen we pas met wat voor een agressie ze hier tekeer zijn gegaan. We zijn er niet goed van. Stel je voor wat er gebeurd zou zijn als we de deur niet op tijd hadden kunnen afsluiten”, zeggen Maria en Sjaak.

De politie heeft de camerabeel­den opgevraagd en is met een onderzoek gestart. Gisteren ging het café weer open. “We hebben een groot cliënteel. Een zevental maanden geleden hebben we het café-restaurant hier een nieuw elan gegeven. In het weekend zijn onze karaoke-avonden een enorm succes. Heel jammer dat enkele amokmakers de sfeer zo kunnen verpesten.”

 ?? FOTO'S
THE ROOTS/JOGE ?? Op camerabeel­den is te zien hoe wild de bende tekeerging.
FOTO'S THE ROOTS/JOGE Op camerabeel­den is te zien hoe wild de bende tekeerging.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium