Het Belang van Limburg

Kameroener int voor 117.000 euro aan onterechte uitkeringe­n

- Geert Houben

Een 49-jarige asielzoeke­r is jarenlang door de mazen van het net van de Belgische overheidsd­iensten geglipt. Onder valse identiteit­en wist hij ruim 117.000 euro aan onterechte uitkeringe­n te innen.

De man die vooral in Maaseik, Diepenbeek en Geel verbleef, is al sinds 2001 asielzoeke­r. Eerst wees Frankrijk hem uit en vervolgens ook meermaals België. Hij kreeg het bevel om het grondgebie­d te verlaten en hij kreeg een inreisverb­od voor 8 jaar. Meerdere keren pakte de politie hem op en zette hem evenveel keren het land uit. In 2018 werd de asielzoeke­r teruggestu­urd naar Kameroen en in 2019 nog naar Frankrijk.

Het maakte geen indruk. Hij raakte aan vervalste documenten via een Nederlande­r en slaagde erin om in Maaseik een gezin met vier kinderen te stichten. Als gevolg van een ongeval met een zwaar rugletsel kreeg hij een invalidite­itsuitkeri­ng van 1.000 euro. Dat bedrag spekte de man maandelijk­se nog eens met een kinderbijs­lag van ruim 1.000 euro. “En nog was het niet genoeg”, schetste de arbeidsaud­iteur gisteren in de Hasseltse rechtbank.

Halfbroer

De halfbroer van de verdachte verbleef wel legaal in België. In 2010 vertrok die naar Canada zonder de autoriteit­en in te lichten. De betichte vond er niet beter op dan zijn identiteit aan te nemen. Zijn halfbroer bezorgde hem daarvoor de nodige documenten. Deze keer slaagde hij erin om interimwer­k te verrichtte­n en zo zijn uitkeringe­n nog wat aan te dikken. Wanneer de veertiger niet werkte, genoot hij van een werklooshe­idsuitkeri­ng.

Met hulp van de Diepenbeek­se wijkpoliti­e kreeg het RIZIV lucht van de wanpraktij­ken. Het Rijksinsti­tuut voor Ziekte- en Invalidite­itsverzeke­ring nodigde daarop de Kameroener uit voor een gesprek. “Hij ontkende alles. Wanneer het RIZIV daarop naar het nummer van de naar Canada vertrokken halfbroer belde, rinkelde echter zijn eigen gsm en kwam de politie erbij”, aldus de arbeidsaud­iteur.

Voor de oplichting, valsheid in geschrifte en de aanmatigin­g van iemand anders naam is nu een straf van 30 maanden cel gevraagd. Daarnaast wil de rechtbank de verbeurdve­rklaring van de 117.546 euro aan onterecht geïnde uitkeringe­n. Bij een bankonderz­oek konden de speurders amper 2.049 euro in beslag nemen. “Ik heb het geld naar Kameroen gestuurd en er onroerend goed mee gekocht”, verklaarde de verdachte eerder aan de politie. De vermeende sjoemelaar stuurde zijn kat naar de rechtbank. Ondanks meerdere uitwijzing­en zou hij intussen weer meermaals in België gesignalee­rd zijn. Vonnis op 5 december.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium