Het Belang van Limburg

Nepagenten krijgen tot 37 maanden cel voor plunderen kluis

- Geert Houben

Drie mannen uit Genk, Maasmechel­en en Tongeren zijn gisteren veroordeel­d omdat ze zich uitgaven voor agenten. Zo konden ze een Zonhovenaa­r ruim 20.000 euro armer maken.

In november en december 2020 waagde het trio zijn kans. Bij een ouder koppel in Genk wisten ze met een smoes binnen te geraken. Ze doorzochte­n de woning, maar dropen af zonder buit. Ook in Borgloon gingen ze op deze manier te werk, weer zonder succes.

Een bezoek aan een Zonhovenaa­r was wel een voltreffer. Twee nepagenten in uniform belden aan waar een ondernemer zijn bvba gevestigd had. Om te controlere­n op zwartwerk, klonk het. De bewoner trapte in de val en opende zelfs zijn kluis.

Zware jongens

De daders namen 20.600 euro cash mee. Daarnaast bedroeg de buit nog 121 ecocheques, goed voor meer dan 1.000 euro, twee laptops en de sleutel van een bestelwage­n. Toen de agenten de deur uit waren, viel de gedupeerde zijn frank. Een geluk bij een ongeluk was dat hij een foto had genomen van de buit.

Dankzij observatie­s, ANPR-camera’s

en telefonieo­nderzoek kwamen de daders in beeld. Een Maasmechel­aar en een Genkenaar zijn elk veroordeel­d tot 37 maanden cel en 1.600 euro boete. De rechter hield bij de strafmaat rekening met hun lijvig strafblad. Beiden maakten al carrière in de handel in drugs en kregen respectiev­elijk al eens zes en twee jaar cel. Hun onmiddelli­jke aanhouding werd bevolen. Voor de Tongenaar had de rechter 24 maanden cel en 1.600 euro boete in petto. Daarnaast zijn een VW Golf, BMW 5 Xdrive en Citroën Berlingo verbeurdve­rklaard. Aan de Zonhovenaa­r zijn ze 27.885 euro verschuldi­gd. Een vierde verdachte, een 49-jarige uit Borgloon, kreeg de vrijspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium