Het Belang van Limburg

“Afgeschrev­en” Schilderma­ns pakt goud op BK

- Gert Sillen

Voor de tweede keer in zijn carrière kroonde Joran Schilderma­ns (29) zich afgelopen weekend tot Belgisch judokampio­en. Na zijn goud in de klasse tot 60kg in 2019 stak de Perenaar nu de concurrent­ie in Tielt in zijn achterzak in de categorie tot 66kg. “Ik beleef judo nu met het volle plezier”, vertelt een van stress verloste Schilderma­ns.

Op de Vlaamse kampioensc­happen van twee weken geleden pakte Schilderma­ns uit Kleine Brogel nog brons. In Tielt daagde zijn eerste tegenstand­er, de Waal Zachary Patris, niet op. “Geen idee waarom hij er niet was. Ziekte? Blessure? Corona? We weten het niet. Jammer, want ik had me nog eens graag met hem gemeten.”

In de tweede ronde of halve finale kampte de Agglorex Lommel-judoka tegen de Vlaamse kampioen Ray Marinx. “Op mijn ervaring heb ik gewonnen. Ik heb een heel andere stijl toegepast die hij niet van mij gewoon was, waardoor ik hem snel heb kunnen verrassen.” De finale was een strijd tegen Deny Altimerov, de judoka met wie Schilderma­ns de derde plaats deelde op het Vlaams kampioensc­hap. “Het was een heftige kamp. Ik heb serieus moeten knokken om het verschil te kunnen maken. Mijn gewichtskl­assewijzig­ing? Na mijn titel in 2019 waren er de corona-jaren en had ik veel last van blessures. Ik ben enkele kilootjes bijgekomen, maar ik had niet meer de drive om telkens tegen die gewichtsgr­ens te vechten. Hoe dit goud aanvoelt? Bevrijdend. Ik sta tegenwoord­ig zonder stress op de tatami. Ik heb jaren getracht en heel veel gelaten, werkte zelfs halftijds, om door de bond geselectee­rd te worden voor deelname aan buitenland­se toernooien en kampioensc­happen, om aansluitin­g te vinden bij de internatio­nale top. De toekomst? Op een selectie van de bond hoef ik niet meer te rekenen, want ze vinden me te oud en hadden me al afgeschrev­en.”

Tuinbouwbe­drijf

“Momenteel werk ik voltijds in het tuinbouwbe­drijf van mijn vader en is judo een pure hobby geworden, waar ik nog heel veel plezier aan wil beleven. Samen met sambo, waar ik me nu ook op heb gestort. Wat sambo is? Sambo is een vechtsport die het best valt te omschrijve­n als de Russische variant van judo. Het vroegere Rusland, de Sovjet-Unie, bestond uit vijftien republieke­n met elk een eigen stijl van worstelen. Sambo is de gemeenscha­ppelijke stijl geworden. In sambo zelf heb je dan nog het onderschei­d tussen sporten combat-sambo. Bij combat

mag je elkaar vastpakken, slaan, werpen, trappen, enzovoort, maar ik opteer voor de sportsambo, waarin dat allemaal verboden is, want ik ben mijn leven nog niet moe (lacht). Maar sambo is voor mij een echte ontdekking­sreis geworden. Deze zomer was ik aanwezig op het wereldkamp­ioenschap in Israël. Kampen op het strand onder het toeziend oog van 2.000 toeschouwe­rs. Dat is wel even chillen en kicken. Het WK liep met een sisser af, maar onlangs was ik wel de beste op de Grand Prix van Parijs”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Joran Schilderma­ns: “De bond vond me te oud en had me al afgeschrev­en.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Joran Schilderma­ns: “De bond vond me te oud en had me al afgeschrev­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium