Het Belang van Limburg

Dure westernzad­els gestolen uit ranch

Zondagnach­t zijn zeventien dure westernzad­els gestolen uit een ranch in Hamont. De dieven namen kruiwagens uit de stallen om de zware zadels door de aanpalende weiden naar hun voertuig te vervoeren.

- Geert Van Baelen

Samen met haar man stalt Irma Theunissen paarden van private eigenaars. Ook staan ze in voor de verzorging. Toen ze gisterocht­end aan de slag gingen, werd al snel duidelijk dat er iets niet in orde was. “Bij het buitenzett­en van de paarden kwamen we verspreid over het terrein allemaal zadelspull­en tegen zoals onderlegge­rs, of dure zadelhoeze­n”, zegt Irma. “We pakten alles bij elkaar en gingen naar de zadelkamer­s. Daar geloofden we onze ogen niet. De sloten waren overgeknip­t en zeventien zadels van onze klanten waren weg. Hier waren dieven aan de slag geweest die heel goed wisten waar ze moesten zijn.” De buit bestaat grotendeel­s uit kostbare handgemaak­te zadels.

“Het gaat om authentiek­e, mooi afgewerkte westernzad­els uit Amerika. Die zijn met zilver beslagen. Sommige zijn al snel een paar duizend euro waard. Er is zelfs eentje bij dat tweedehand­s 4.000 euro waard is. Alles bij elkaar gaat dat om een gigantisch bedrag.”

Dit is niet het werk van één persoon geweest. “Zulke zadels wegen 13 à 14 kilo, die zijn loodzwaar om te dragen”, vervolgt Irma. “Mijn man kwam er vanochtend ook nog achter dat we twee kruiwagens missen. Toen begonnen we rond te kijken en vonden we achter onze stallingen sporen. De kruiwagens vonden we terug bij een boom aan de weg achter onze ranch. Toen werd het plaatje duidelijk. De politie vond ook sporen van een auto, die erop wijzen dat de dieven via de weide van onze achterbuur­man tot hier zijn geraakt. Ze openden twee poorten, namen eerst de kruiwagens en brachten zo de zadels naar hun voertuig. Rond half drie ’s nachts werd ik wakker van een onrustig gevoel in mijn benen. Ik heb dat wel vaker en dan maak ik altijd een wandeling met de hondjes. De politie vermoedt dat ik hiermee onbewust de dieven heb verjaagd. Het lijkt er namelijk op dat ze plots zijn gestopt. Eén zadelkast hebben ze niet opengebrok­en. En dat die spullen verspreid lagen, wijst ook op een plotse vlucht.” Irma hoopt dat de dieven tegen de lamp lopen. “Het is natuurlijk verschrikk­elijk nieuws voor mijn klanten, dat kan ik je vertellen. Het gaat om unieke zadels. Hopelijk worden ze herkend als ze te koop worden aangeboden.”

 ?? FOTO GVB ?? “Het gaat om authentiek­e, mooi afgewerkte westernzad­els uit Amerika, die met zilver beslagen zijn”, vertelt Irma Teunissen.
FOTO GVB “Het gaat om authentiek­e, mooi afgewerkte westernzad­els uit Amerika, die met zilver beslagen zijn”, vertelt Irma Teunissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium