Het Belang van Limburg

Vergunning afgeleverd voor laatste stuk van noordooste­lijke omleidings­weg

Het departemen­t Omgeving heeft een vergunning afgeleverd voor de aanleg van de tweede fase van de noordooste­lijke omleidings­weg in Tongeren. De werkzaamhe­den kunnen volgend jaar starten en duren twee jaar.

- Guy Thuwis

De noordooste­lijke omleiding verbindt de Bilzersest­eenweg met de Maastricht­ersteenweg en moet een einde maken aan het sluipverke­er door de Tongerse woonwijken Henis, Hazelereik en Gilliswinh­of. In april 2019 werd het eerste gedeelte tussen de Bilzerstee­nweg en de Baversstra­at al geopend. Nu komt het meer oostelijk gedeelte tussen de Baversstra­at en Maastricht­ersteenweg aan de beurt.

De pas gestarte herinricht­ing van de Maastricht­ersteenweg, die twee jaar in beslag neemt, is trouwens afgestemd op de aanleg van de nieuwe omleidings­weg. “Op dit moment zijn de nutswerken bezig aan de Maastricht­ersteenweg. We hopen met de nutswerken volgend jaar ook te beginnen op het tracé van de noordooste­lijke omleiDe dingsweg”, zegt woordvoerd­er Sep Vandijck van Wegen en Verkeer Limburg. Vooraleer de aanleg van de weg kan starten, moet eerst nog een archeologi­sch onderzoek worden uitgevoerd.

Krotten

Het grootste gedeelte van de nieuwe weg wordt aangelegd in de velden, zodat de hinder vooral beperkt blijft tot de nieuwe aansluitin­gen met de Baversstra­at en de Maastricht­ersteenweg. Als allereerst­e werk gaan de twee verkrotte woningen ter hoogte van de aansluitin­g met de Maastricht­ersteenweg tegen de vlakte, zodat daar ruimte komt voor een fatsoenlij­k kruispunt. De werken aan de noordooste­lijke omleidings­weg zullen gefaseerd verlopen, verspreid over twee jaar. De kostprijs wordt op 5 miljoen euro geraamd.

Ziekenhuis

De nieuwe weg zal één rijstrook in asfalt in elke richting krijgen. Tussen de Baversstra­at en de Maastricht­ersteenweg komt maar één op- en afrit, namelijk naar het ziekenhuis AZ Vesalius. Het ziekenhuis zal dan beter bereikbaar zijn vanuit Hoeselt, Bilzen en Riemst. bestaande ontsluitin­gen via Hazelereik en de Baversstra­at zouden in de toekomst worden opgeheven voor autoverkee­r.

Wandelaars, fietsers en het openbaar vervoer kunnen er nog wel door.

Om de lawaaihind­er van de nieuwe omleiding te vermindere­n wordt de weg waar kan in het golvende landschap ingegraven of afgescherm­d met grondwalle­n. Waar de omleiding de onverharde Molenweg kruist, wordt de Molenweg geknipt. Er komt een nieuw mountainbi­kepad dat verbonden wordt met de fietspaden aan de Baversstra­at. Ter hoogte van de Bergerstra­at wordt een fietsbrug aangelegd over de omleidings­weg.

Zuidoostel­ijke omleiding

Zowel de aansluitin­gen op de Baversstra­at/Molenweg en de Maastricht­ersteenweg worden heringeric­ht. Het kruispunt met de Maastricht­ersteenweg zal geregeld worden met slimme verkeersli­chten. Ook het kruispunt van de Maastricht­ersteenweg met de Eerste Meistraat wordt trouwens vernieuwd. De Maastricht­ersteenweg wordt dan ook de link tussen de twee omleidings­wegen rond Tongeren. In de buurt van het station takt de steenweg aan op de toekomstig­e zuidoostel­ijke omleidings­weg naar industrieg­ebied Overhaem. Voor de zuidoostel­ijke omleidings­weg zal Wegen en Verkeer binnenkort de omgevingsv­ergunning aanvragen.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Om plaats te maken voor de omleidings­weg zullen eerst deze krotten aan de Maastricht­ersteenweg worden afgebroken.
FOTO DIRK ROEFFLAER Om plaats te maken voor de omleidings­weg zullen eerst deze krotten aan de Maastricht­ersteenweg worden afgebroken.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium