Het Belang van Limburg

Daar is de eerste single van dEUS in 10 jaar

“Het duurt altijd langer dan je denkt.” Voor Tom Barman (50) is het zowat z’n levensmott­o, maar vandaag is het zover: na tien jaar lost dEUS weer een single. ‘Must have been new’ warmt het achtste album op, dat in februari verschijnt.

- Dennis Van Goethem

’s Lands grootste rockgroep was de voorbije weken niet zuinig met hints. In de zomer werden karakterko­ppen gezocht voor een clip. Eind oktober startte een aftelklok. En vorige week kwam het officiële bericht: dEUS lost in februari z’n nieuwe album, How to replace it. Het eerste sinds Following sea uit 2012 en pas het achtste in het dertigjari­ge bestaan van de band. Er zou ook snel een single volgen, beloofde Tom Barman, en die landt vandaag. Must have been new vinkt naar eigen zeggen alle hokjes af. “Apart, inventief, melodieus en toch wild. Onmiskenba­ar dEUS.” In de song is er een hoofdrol voor een vrouwenkoo­r en voor Mauro Pawlowski, die na vijf jaar afwezighei­d weer de vaste gitarist is.

Het idee voor Must have been new kwam uit de koker van violist en toetsenist Klaas Janzoons, naast Barman het enige stichtende lid. “Ik zat aan de piano en vroeg onze drummer Stéphane om een wals te spelen. Ik verzon de akkoorden, Tom voegde een stuk toe en dat was de kern. Maar, typisch wij, het kostte nog veel tijd en energie om tot het eindresult­aat te komen.”

Geen tienjarenp­lan

“Het duurt altijd langer dan je denkt”, zegt Barman. “Maar dit was geen tienjarenp­lan. In 2018 maakten we al plannen, maar dan kwam onze tour en de pandemie. We hebben het ook anders aangepakt: in plaats van vijf dagen per week aan muziek te werken, zoals bij de vorige twee platen, deden we het nu met korte, explosieve jamsessies. Daarna duurde het lang om aan de nummers te schaven. Een oude gewoonte.”

In totaal heeft dEUS twaalf songs klaar. How to replace it verschijnt op 17 februari en wordt een maand later voorgestel­d met twee AB-shows. Tickets zijn vanaf donderdag te koop.

 ?? FOTO RR ?? Sinds de terugkeer van Mauro Pawlowski (tweede van rechts) is de bezetting van dEUS weer dezelfde als die van de vorige vier platen.
FOTO RR Sinds de terugkeer van Mauro Pawlowski (tweede van rechts) is de bezetting van dEUS weer dezelfde als die van de vorige vier platen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium