Het Belang van Limburg

Ze wonen al jaren in Canada, maar toch wilde Chandana in Bree trouwen

- Lies Vanbets

BREE/TORONTO Ze leerden elkaar kennen via het werk in Canada, maar trouwen deden de Oudsbergse Frank Haels (49) en de Indische Chandana Vinayachan­dr (33) in de kerk van Bree. “Daarvoor moesten we toestemmin­g vragen aan het bisdom.”

“Als student wist ik al dat ik niet in België zou blijven” , vertelt Frank Haels (49), die opgroeide in Neerglabbe­ek (Oudsbergen). “Na een Erasmus-programma in Zweden kwam ik bij Capco terecht, een Belgisch consulting­bedrijf met heel wat buitenland­se projecten. Toen ik 29 was, kwam er een project in Canada op mijn pad. Ik zou voor twee maanden naar Toronto trekken… maar nu ben ik er dus nog altijd.” Tweeënhalf jaar geleden leerde Frank via zijn job de Indische Chandana kennen. “We hadden meteen een klik. Ik ging op persoonlij­k vlak door een moeilijke periode en Chandana werd mijn support system.” Intussen wonen de twee samen in Oakville, een buitenwijk van Toronto. Chandana kwam in 2014 in Canada terecht. “Dat we hier allebei migranten zijn, schepte een band”, vertelt Frank. “Ook onze sterk verschille­nde culturele achtergron­d deed daar niets aan af. In Toronto wonen veel Indiërs en ook op het werk is twee derde van mijn team Indisch. Velen van hen hebben een traditione­le cultuur, maar Chandana is modern opgevoed.

Zowel zij als haar ouders zijn heel open minded.”

Belgische biertjes

In maart kwamen Chandana’s ouders drie maanden op bezoek in Canada. “Ook met hen klikte het meteen”, zegt Frank. En dat was niet onbelangri­jk, want in mei ging Frank op zijn knieën voor zijn vriendin. Dat deed hij aan een mooi meer in de buurt. Naast een volmondige ‘ja’ had Chandana een specifieke wens. “Zij wilde graag in België trouwen”, zegt Frank. “Ze is zot van ons land. Ik was eerst wat sceptisch, maar ik ben blij dat ze me gepusht heeft. Om alles vanuit Canada te regelen, kreeg ik veel hulp van familie en vrienden. Op 29 juli trouwden we voor de wet in Canada. Dat vierden we met amper zes man.” In België pakte het koppel het grootser aan: Chandana’s familie kwam vanuit India naar Bree, net als familie en vrienden uit Canada, San Francisco, Portugal en Australië. Chandana wilde ook graag voor de kerk trouwen. “Maar dat was niet zo simpel. Omdat ze hindoe is, moesten we toestemmin­g vragen aan het bisdom. Chandana moest daarvoor niet gedoopt worden. De mis zelf was heel mooi. Het grootste deel was in het Nederlands, maar de pastoor deed ook stukjes in het Engels. Dat was heel tof.”

Daarna volgde het feest. “Het was best spannend om te zien hoe de culturen zich zouden mengen”, zegt Frank. “Op voorhand waren we al koffie gaan drinken met de buitenland­se bezoekers en een groepje familie en vrienden om het ijs wat te breken. Dat ging heel goed, net als op het trouwfeest zelf. Dat ging door in het Mussenburg­hof in Bree, de feestzaal van mijn neef. Hij maakte samen met Chandana’s ouders een typische Indische maaltijd, de sfeer zat er goed in... Ook hebben onze gasten de sterke Belgische bieren geprobeerd, al was dat met wisselend succes. Eentje lag om 23 uur al in bed.” (lacht)

 ?? FOTO'S RR ?? Frank en Chandana leerden elkaar kennen in Canada. “Dat we hier allebei migranten zijn, zorgde voor een extra klik.”
FOTO'S RR Frank en Chandana leerden elkaar kennen in Canada. “Dat we hier allebei migranten zijn, zorgde voor een extra klik.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium