Het Belang van Limburg

Een op de zes buschauffe­urs verlaat job snel

Het verloop bij nieuwe chauffeurs van De Lijn is groot. Eén op de zes geeft er na enkele maanden al de brui aan. “Het beroep moet dringend aantrekkel­ijker worden.”

- Sanne Deferme

Van de 356 chauffeurs die De Lijn in 2021 heeft aangeworve­n, waren er op 31 december van hetzelfde jaar nog 298 in dienst. Eén op de zes chauffeurs heeft dus binnen het jaar andere oorden opgezocht. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Els Robeyns (Vooruit) opvroeg bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “De cijfers tonen aan dat het beroep van buschauffe­ur aantrekkel­ijker gemaakt moet worden”, zegt Robeyns. “Eén op de zes buschauffe­urs die binnen enkele maanden vertrekt, dat is een absurd aantal. En zonder chauffeurs, geen openbaar vervoer.” Uit de cijfers blijkt bovendien dat de gemiddelde leeftijd van de werknemers bij De Lijn stijgt. In 2017 was de gemiddelde leeftijd 44 jaar, in 2021 was dat al 45,3 jaar. Bij De Lijn ontkennen ze de cijfers niet. Volgens de vervoersma­atschappij is de vroege uitstroom in veel gevallen te wijten aan de werkuren. “Buschauffe­urs hebben nu eenmaal geen 9-to-5-job.”

Eén op de zes buschauffe­urs van De Lijn stopt er na de eerste maanden al mee. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Els Robeyns opvroeg bij minister Lydia Peeters. “Dit zou alarmbelle­n moeten doen afgaan.”

Van de 356 chauffeurs die De Lijn in 2021 heeft aangeworve­n, waren er op 31 december van dat jaar nog 298 in dienst. Eén op de zes zocht dus binnen het jaar andere oorden op. Ook in de rest van het bedrijf blijkt het personeels­verloop groot. In 2020 startten er 808 werknemers bij de vervoersma­atschappij. Op 31 december van dat jaar waren er van hen nog 724 aan de slag. Een jaar later, op 31 december 2021, bleven er daar nog 667 van over, of iets meer dan 80 procent.

“De cijfers tonen aan dat het beroep van buschauffe­ur aantrekkel­ijker gemaakt moet worden”, zegt Els Robeyns (Vooruit). “Eén op de zes die binnen enkele maanden vertrekt, is een absurd aantal. Er moeten daar serieuze zaken schelen. In Antwerpen werden pas nog trams geschrapt door personeels­problemen. Als er niet ingegrepen wordt, zal dat nog vaker gebeuren. Dat is niet de manier om mensen te motiveren om het openbaar vervoer te nemen. Ik denk dat er op arbeidsvoo­rwaarden en verloning ingezet moet worden. Zonder chauffeurs, geen

openbaar vervoer. En dat net nu er nog nooit zoveel mensen hun auto zouden willen laten staan wegens de brandstofp­rijzen.” In de commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken zal Robeyns minister Lydia Peeters (Open Vld) morgen om tekst en uitleg vragen. “Een welvarende regio als Vlaanderen zou zich moeten schamen voor zo’n openbaar vervoer”, zegt het Vooruit-parlements­lid. “Deze cijfers moeten alarmbelle­n doen afgaan bij een minister die werk wil maken van kwalitatie­f en betaalbaar openbaar vervoer. Het kan niet zo zijn dat er voortduren­d tram- en busritten geschrapt worden omdat de Vlaamse regering niet wil investeren.”

Uit de cijfers blijkt ook dat de gemiddelde leeftijd van werknemers bij De Lijn stijgt. In 2017 was dat 44 jaar, in 2021 al 45,3 jaar. En waar in 2017 3,6 procent 60 jaar of ouder was, is dat n 2021 gestegen tot 6,2 procent. “Eerder bleek al dat De Lijn niet voorbereid is op de pensioneri­ngsgolf. Ook daar moet aandacht voor zijn, anders krijg je problemen met de continuïte­it”, aldus Robeyns.

Geen 9-to-5-job

Bij De Lijn zijn ze zich bewust van de cijfers. “We stellen inderdaad een snelle uitstromin­g vast, zeker in het begin van de carrière”, zegt woordvoerd­er Frederik Wittock. “Al vallen de cijfers relatief mee in vergelijki­ng met andere bedrijven. Maar we overleggen hierover wel met alle betrokken partijen, zoals vakbonden en sollicitan­ten.”

Volgens De Lijn is de vroege uitstroom in veel gevallen te wijten aan de werkuren. “Die kunnen voor een aantal mensen in het begin wat moeilijk vallen. We proberen daar tijdens de rekruterin­g al veel aandacht aan te schenken. We wijzen erop dat er een grote mate van vrijheid is, maar dat het geen 9-to-5-job is. Werknemers die al een tijdje meedraaien, hebben vaak een planning die voor hen goed past. Wie er dan bijkomt, moet wat flexibeler zijn. Maar na een tijd evolueert dat.”

Ook van de stijgende leeftijd van het personeel is De Lijn op de hoogte. “Maar dat is niet alleen bij ons zo. Het heeft te maken met de demografie en daar kan je niet veel aan doen. We proberen het op te vangen met zoveel mogelijk rekruterin­gsevenemen­ten, jobdagen en aangepaste rekruterin­gscampagne­s.”

 ?? FOTO LD ?? Els Robeyns (Vooruit).
FOTO LD Els Robeyns (Vooruit).
 ?? FOTO RR ?? Van de 356 chauffeurs die De Lijn in 2021 heeft aangeworve­n, waren er op 31 december van dat jaar nog 298 in dienst.
FOTO RR Van de 356 chauffeurs die De Lijn in 2021 heeft aangeworve­n, waren er op 31 december van dat jaar nog 298 in dienst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium