Het Belang van Limburg

“Bang om uitgelache­n te worden”, maar toch dragen meer vuilnisman­nen helm tijdens ronde

- Noa Pistorius

VUILNIS OPHALEN HASSELT Steeds meer vuilnisoph­alers dragen een fietshelm tijdens het afval ruimen. Afvalverwe­rkingsbedr­ijf Veolia verplicht dat al langer, maar nu pas slaat de actie aan bij de ophalers. “Sommige collega’s waren bang om uitgelache­n te worden.”

Het is in België niet verplicht, maar toch dragen de vuilnisoph­alers van Veolia een fietshelm. Het bedrijf ruimt afval in Diepenbeek,

Hasselt, Sint-Truiden, Nieuwerker­ken, Gingelom, Bree, Maaseik, Alken, Heers en een gedeelte ven Genk. Voor Veolia is veiligheid een toppriorit­eit. Naast de veiligheid­sschoenen en -handschoen­en is nu ook de helm verplicht.

Onaangenaa­m

De fietshelm werd in 2021 geïntroduc­eerd bij het personeel. Vuilnisman Jan Schepers vond het meteen een goed initiatief, maar onaangenaa­m om te dragen. “In de zomer is het niet leuk. Natuurlijk went het wel. Op de fiets draag ik een helm en nu op het werk dus ook.” Volgens Schepers maakten andere vuilnisoph­alers er in het begin wel een groter probleem van. Zij waren vooral bang om uitgelache­n te worden. Veolia probeerde toch alle personeels­leden te overtuigen. Zo kreeg bijvoorbee­ld heel het gezin een gratis fietshelm wanneer de helm tijdens het werk werd gedragen. Die acties slaan nu duidelijk aan. Steeds meer vuilnisoph­alers dragen de fietshelm.

“We weten dat een helm soms wat oncomforta­bel is. Toch wegen de nadelen niet op tegen de voordelen”, zegt logistiek manager Renaat Nijs. Veolia is voorlopig het enige afvalverwe­rkend bedrijf dat de helm verplicht, maar andere bedrijven in de sector zien er niet echt het nut van in.

“De meeste afvalverwe­rkingsbedr­ijven kiezen ervoor om de helm niet te verplichte­n”, zegt Ilse Luypaerts, woordvoerd­er van afvalinter­communale Limburg.net. “De vuilnisoph­alers zijn er zelf geen voorstande­r van en er gebeuren zelden ongevallen met hoofdwonde­n. Bovendien worden vuilnisoph­alers getraind op gevaarlijk­e verkeerssi­tuaties. Zolang de overheid een helm niet verplicht, zal er vermoedeli­jk niets veranderen.”

 ?? FOTO SM ?? Veolia verplicht de fietshelm al langer, maar nu pas slaat de actie aan.
FOTO SM Veolia verplicht de fietshelm al langer, maar nu pas slaat de actie aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium