Het Belang van Limburg

Biden wil sowieso tweede termijn maar progressie­ve Democraten lusten hem niet

Trump belooft “zeer grote aankondigi­ng” op 15 november

-

Ongeacht de uitslag van de midterms lijkt Joe Biden niet van plan om aan zijn “plicht” te verzaken. Hij wil zich absoluut weer kandidaat stellen voor de presidents­verkiezing­en in 2024. Maar de progressie­ve Democraten willen geen tweede keer Biden.

De midterms zijn naast een verkiezing ook een popularite­itspoll voor de zittende president, zelfs al heeft die rechtstree­ks niets met de stembusgan­g te maken. Verlies van de Democratis­che meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden of de Senaat – of beide – zal Biden aantasten. Het etiket dat hij een fletse en slappe president is, zal nog wat steviger kleven. Maar verlies in de midterms hoeft geen doorslagge­vend argument te zijn om een president een tweede kandidatuu­r te ontzeggen. Het overkwam Barack Obama, maar hij werd amper geconteste­erd toen hij zich opnieuw kandidaat stelde. Voor Biden ligt dat wederom anders.

“Gemiste kansen”

Bij verlies zal binnen de Democratis­che partij de roep luider klinken dat Biden moet afzien van zijn voornemen om zich opnieuw kandidaat te stellen. Zeker vanuit progressie­ve hoek zal erop aangedrong­en worden dat hij dat zo snel mogelijk bekend maakt. De Democraten hebben tijd nodig om een nieuw boegbeeld naar voren te schuiven. Vicepresid­ent Kamala Harris presteert ook niet zoals werd verwacht. Biden zal gewezen worden op zijn lage popularite­itscijfers maar ook op zijn leeftijd. Hij wordt op 20 november 80. De progressie­ven zullen Biden en de traditione­le top van de Democraten verwijten dat ze een barslechte campagne hebben gevoerd door vooral te focussen op de abortuswet­geving en niet op de economisch­e realisatie­s. Bernie Sanders begon vorige week al over de “gemiste kans” door de financiële hulp aan Joe Sixpack - de Amerikaans­e Jan met de pet – tijdens de pandemie niet in de etalage te zetten.

Terug naar 1852

Maar Bidens entourage laat doorscheme­ren dat de president niet zinnens is op zijn voornemen terug te komen. Ook niet na verlies. Hij staat bekend als koppig, als een man met een groot ego ook. Hij zou ervan overtuigd zijn dat hij de enige is die Donald Trump in 2024 uit het Witte Huis kan houden. Hij ziet het als een “plicht”. Wat hem een keer lukte, zal hem opnieuw lukken, is zijn redenering.

Het zal moeilijk worden om Biden te passeren. In het recente politieke

Donald Trump (76) laat steeds duidelijke­r uitschijne­n dat hij opnieuw kandidaat zal zijn bij de presidents­verkiezing­en van 2024. Tijdens een campagnebi­jeenkomst in Ohio maandagavo­nd kondigde hij groot nieuws aan. “Ik ga op 15 november in Mar-a-Lago (zijn residentie in Florida, nvdr.) een zeer grote aankondigi­ng doen”, aldus Trump. Al sinds hij het Witte Huis moest verlaten, alludeert Trump op een terugkeer als president. “Om het land weer succesrijk en veilig en glorierijk te maken, zal ik het heel, heel, heel waarschijn­lijk opnieuw doen”, klonk het in Ohio. verleden kwamen uittredend­e Democratis­che presidente­n weleens onder vuur te liggen, en botsten ze op stevig weerwerk tijdens de voorverkie­zingen. Het leidde nooit tot een overwinnin­g van de tegenkandi­daat maar wel tot een bittere interne strijd. Slechts één keer werd een president die zich kandidaat stelde voor een tweede termijn niet genomineer­d. Dat was Franklin Pierce in 1852. Hij staat bekend als een van de slechtste presidente­n ooit. Zijn zwakke beleid creeerde spanningen die enkele jaren na zijn aftreden mee zouden leiden tot de Amerikaans­e Burgeroorl­og.

PRESIDENTS­VERKIEZING

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium