Het Belang van Limburg

“Je krijgt je haar van God, waarom dan afknippen?”

Als opwarmertj­e gooien we Kamaljit (49) en zijn dochter Ansh (18) uit Geetbets en Truienaar Mani (23) alvast de grootste clichés over sikhs voor de voeten.

- Joos Meesters

DURF TE VRAGEN SINT-TRUIDEN/GEETBETS

Siska Schoeters zakt deze week af naar SintTruide­n, hoofdstad van de sikhs in ons land. Ook Mani, een van de sikhs die vertellen over hun geloof, groeide er op. In Geetbets vult Siska de rekken van Ansh Voeding, een van de handelszak­en van Kamaljit en zijn gezin. “Als we vertellen over wie we zijn, kunnen we als sikhs dichter bij de rest van de samenlevin­g komen”, zegt Kamaljit. Vijf clichés - al dan niet met een grond van waarheid - als kennismaki­ng.

“Alle sikhs dragen

een tulband”

Kamaljit: “Ikzelf draag hem bijna altijd, zeker als ik naar de tempel of een feest ga. Mijn tulband is wel zes à zeven meter lang en wordt elke keer opnieuw gewikkeld, maar na al die jaren heb ik daar maar vijf minuutjes voor nodig. Onze religie schrijft voor dat we ons hoofd moeten bedekken als teken van respect tegenover God.”

“Sikhs knippen

hun haar nooit”

Ansh: “Je hebt het gekregen van God, waarom zou je het dan afknippen? Als je dat vertelt, krijg je vaak de reactie: ‘Maar dan blijft je haar toch altijd groeien?’, maar dat klopt niet. Tot beneden aan mijn rug, langer wordt het niet.” Mani: “Regels zoals een tulband dragen of je haar laten groeien zijn verplicht voor sikhs die gedoopt zijn. Als je dat niet bent, kan je kiezen. Ikzelf heb als kind een tulband gedragen. Maar op school in Sint-Truiden mocht ik toen geen hoofddoek dragen, wat heel onpraktisc­h was om te sporten of praktijkle­ssen te volgen met mijn lang haar. Mijn ouders hebben toen beslist dat ik geen tulband meer hoefde te dragen en mijn haar mocht knippen.”

“Sikhisme is verwant met de islam”

Kamaljit: “Na de terreur in Zaventem zeiden mensen tegen ons: ‘Jullie zijn ook moslims, maar wel goede moslims’. Blijkbaar kenden ze het verschil niet tussen onze religies. Als sikhs zijn we toen met acties begonnen, zoals naar scholen gaan om te vertellen wie we zijn.” Mani: “We zijn een onafhankel­ijke godsdienst. Gelijkheid is een belangrijk­e pijler van ons geloof, net als eerlijkhei­d en iedereen met respect behandelen. Als je naar onze tempel komt, maakt het niet uit of je arm of rijk bent of hoe je eruitziet. Na het gebed eet iedereen samen, zonder onderschei­d.” Ansh: “Sikhisme is niet zo streng. Zolang je niet gedoopt bent, is er een grote vrijheid om je geloof zelf in te vullen. De belangrijk­ste principes voor mij zijn hard werken, bidden en God niet vergeten.”

“Sikhs heten

allemaal Singh”

Ansh: “Alle mannen hebben ‘Singh’ als achternaam, wat ‘leeuw’ betekent, vrouwen heten ‘Kaur’, oftewel ‘prinses’. Daar speelt ook weer het gelijkheid­sbeginsel. Door iedereen dezelfde familienaa­m te geven kun je niet meer discrimine­ren door mensen op basis van hun naam in te delen in een bepaalde kaste (sociale stand in India, nvdr.).”

Mani: “Om toch een onderschei­d te maken, heb je meestal ook een tweede achternaam.” Kamaljit: “Of ze vermelden op officiële documenten de naam van je vader erbij.”

“Alle sikhs werken

als fruitplukk­ers”

Mani: “Sikhs komen oorspronke­lijk uit Punjab, op de grens van Pakistan en India. Daar zijn heel veel boeren. Toen de eerste sikhs naar België kwamen (als politieke vluchtelin­gen, nvdr.) werden ze automatisc­h aangetrokk­en door de fruitteelt in Haspengouw. Ze waren vertrouwd met werk op het land en je had er geen diploma voor nodig. Later zijn ze ook begonnen met bijvoorbee­ld nachtwinke­ls en carwashes. Zelf heb ik na mijn studie aan de PXL een eigen ondernemin­g opgericht in de logistieke sector.”

Ansh: “Met die nachtwinke­ls is het een beetje hetzelfde als met fruit plukken. Het is vroeg opstaan en hard werken. Dat ligt sikhs wel. Ikzelf volg het eerste jaar rechten aan de UHasselt. Ik zou later graag in de diplomatie gaan.”

Kamaljit: “Ik ben in India geboren en in 1996 naar België verhuisd. Ik had een rechtendip­loma, maar als ik dat hier wilde gebruiken moest ik opnieuw gaan studeren. Maar ik werk nu al twintig uur per dag, dan is het moeilijk om er nog een studie bij te doen. Hoewel, ik heb al gezegd dat ik nu samen met mijn dochter naar de universite­it kan.” (lacht)

→ ‘Durf te vragen’, Eén, 20.35 uur

of via VRT Max

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Jaspreet en Kamaljit met hun zoon Supanjit en dochter Ansh in hun buurtsuper­markt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Jaspreet en Kamaljit met hun zoon Supanjit en dochter Ansh in hun buurtsuper­markt.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Mani Singh: “Op school in Sint-Truiden mocht ik geen hoofddoek dragen.”
FOTO JEROEN HANSELAER Mani Singh: “Op school in Sint-Truiden mocht ik geen hoofddoek dragen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium