Het Belang van Limburg

Komend voorjaar wil Truienaar Serge Enckels van vzw Vilomah een wellnessru­imte openen voor kankerpati­ënten en hun naasten.

-

De opbrengst van Levensloop, het evenement van Stichting tegen Kanker, gaat dit jaar naar 32 verschille­nde initiatiev­en. In totaal gaat het om 229.435 euro. Een kleine 7.000 euro daarvan gaat naar de Truiense vzw Vilomah. De vzw werd in 2019 opgericht door Livia Raskin en Serge Enckels, een half jaar nadat ze hun zoontje Kenric (5) verloren hadden na een lange strijd tegen kanker. Met vzw Vilomah willen ze gezinnen ondersteun­en die een kind verloren hebben of die een kind hebben dat palliatief is. Het geld van Levensloop willen ze echter inzetten voor een breder doelpublie­k. “We willen een wellnessru­imte inrichten voor kankerpati­ënten en hun naasten”, zegt Serge. Hij is zelf als masseur onder meer werkzaam bij Elaisa in Dilsen-Stokkem en in zijn eigen praktijk in het Truiense Kerkom. “Dit jaar heb ik de cursus ‘zorgmasseu­r voor kankerpati­ënten’ afgerond. Ik geef als vrijwillig­er al massages aan kankerpati­ënten in het SintTrudo Ziekenhuis. Soms kan dat een eenvoudige schouderma­ssage zijn, waar ze heel veel deugd van hebben. In het ziekenhuis is wel een kamertje met een wellnessst­oel, maar meestal doe ik de massages op de kamers van de patiënten.”

Volwassene­n

Maar op die kamer hangt toch altijd die kille ziekenhuis­sfeer. “En zelfs in het aparte kamertje is het geluid van de liften bijvoorbee­ld nooit ver weg”, zegt Serge. Dus wil de Truienaar nu een aparte ruimte inrichten in zijn praktijk. “We hebben de plaats. Het is voor mij natuurlijk praktisch, maar daarnaast kan ik met de inrichting voor een heel andere sfeer zorgen dan in het ziekenhuis. Die omgeving, in combinatie met de massages, moet ervoor zorgen dat de mensen echt kunnen ontspannen.” Voorlopig richt Serge zich op volwassene­n. “De massagetec­hnieken kunnen in principe ook op kinderen toegepast worden, maar voor mezelf ligt dat vanwege Kenric nog te gevoelig.” Niet alleen kankerpati­ënten, maar ook hun naasten zullen bij Serge terechtkun­nen. “Ook de omgeving van de patiënt wordt hard getroffen, maar die mensen worden vaak over het hoofd gezien. Livia en ik hebben zelf drie jaar in zo’n traject gezeten met Kenric, en we zitten nu al drie jaar in de nasleep ervan. Dat was en is best pittig. Daarom willen we voor die mensen ook iets betekenen.”

Kleurenthe­rapie

Met

het

geld

van

Levensloop heeft Serge een wellnessta­fel, een stoel en een lamp voor kleurenthe­rapie besteld. “Het plan is om in het voorjaar van start te gaan. En dan zullen we zien hoe het loopt. We gaan ook nog samenzitte­n met oncocoache­s van het Sint-Trudo Ziekenhuis, om te bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen aan de beurt kan komen. Als de vraag groot is, gaan we eventueel op zoek naar extra vrijwillig­ers. Maar dat is toekomstmu­ziek.”

Naast vzw Vilomah krijgen nog drie andere Limburgse projecten steun van Levensloop. Het Hasseltse Jessa Ziekenhuis zal animatiefi­lmpjes maken voor de dienst oncologie-hematologi­e. Ook vzw Rozerood/Samenlot uit Beringen en het Hasseltse Huis Erika Thijs vzw krijgen een deeltje van de opbrengst voor hun projecten voor kankerpati­ënten.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Truienaar Serge Enckels van vzw Vilomah wil een wellnessru­imte openen voor kankerpati­ënten en hun naasten.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Truienaar Serge Enckels van vzw Vilomah wil een wellnessru­imte openen voor kankerpati­ënten en hun naasten.
 ?? FOTO RR ?? Kenric en grote broer Kayden.
FOTO RR Kenric en grote broer Kayden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium