Het Belang van Limburg

Hiervoor werken ze samen met een Limburgse startup: Troom. Zo hoeven hun klanten op restaurant niet te kijken naar dat glaasje te veel.

- Karen Haesendonc­kx

STUNT HASSELT/GENK

Wie een auto koopt bij Mercedes Groep JAM in Hasselt, krijgt er een privéchauf­feur voor vier uur bovenop: “Het is eens wat anders dan een fles wijn”, lacht Thierry Jacquet, Managing Director van Mercedes Groep JAM Hasselt. “Troom kwam naar ons met het voorstel, het is een extraatje waar de klant echt iets mee is. Bij het afleveren van de wagen promoten we hen, met een oplage van 1.000 tot 1.200 wagens per jaar kan dat tellen.”

Via Troom kan je een privéchauf­feur boeken voor minstens drie uur. De klant kiest zelf een chauffeur uit en beslist of die al dan niet in kostuum moet verschijne­n. De privéchauf­feur rijdt met de wagen van de klant. Zo kan de klant zich met andere dingen bezighoude­n: “Time is money”, lacht CEO en oprichter van Troom Mathia Palaia

(31). De beginfase van de Limburgse start-up verliep echter niet vlot: “We zijn gestart vlak voor corona, mensen kwamen amper buiten. We hebben toen een investeerd­er gevonden: Herbert Houben (ex-voorzitter van KRC Genk, mede-eigenaar van discotheek Versuz en gekend notaris). In juni 2021 versoepeld­en de coronamaat­regelen, sindsdien kennen we enkel nog groei.”

24 euro per uur

Voor een ritje van een Troom-privéchauf­feur moet je rekenen op zo’n 24 euro per uur. Je kan ook ‘credits’ aanschaffe­n waarmee de prijs kan zakken tot zo’n 21,4 euro per uur. Parkeerkos­ten en verplaatsi­ngskosten worden doorgereke­nd aan de klant. De studenten krijgen een opleiding. “Ze moeten verzorgd zijn, we vragen hen om naar de opleidings­dag te komen in kostuum. Verder moeten ze beleefd, klantvrien­delijk en stipt zijn. Tijdens de opleiding monitoren wij hun rijgedrag met een luxewagen”, zegt Mathia.

In het geval van schade, kan wie zijn wagen omnium verzekerd heeft en gedurende de overeenkom­st een verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid heeft op twee oren slapen. Indien de klant die verzekerin­gen niet heeft, kan die opdraaien voor schade. “Indien een van onze chauffeurs in de fout gaat dan dekt Troom de schade tot 400 euro franchise”, aldus Mathia.

Bentley

Dries Molenaers (21), student aan UHasselt, werkt al langer dan een jaar voor Troom: “Af en toe heb je klanten die dronken zijn, dan kan er ruzie ontstaan op de achterbank. Dat moet je als chauffeur in discretie afhandelen, je blijft profession­eel.”

De klanten van Troom rijden vooral met luxewagens “Of het nu een normale auto is of een wagen met de waarde van een appartemen­t: je rijdt, dat is de job”, zegt Dries. “Meestal rijden we met premium Audi, BMW, Mercedes of Porsche, al heb ik al eens achter

 ?? FOTO RR ?? De studenten zijn piekfijn uitgedost als privéchauf­feur.
FOTO RR De studenten zijn piekfijn uitgedost als privéchauf­feur.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium