Het Belang van Limburg

Als we bij iemand thuis naar WK voetbal kijken, hebben we geen bob

- Koen Baumers

ALCOHOL HASSELT Zet na de match liever voor je gasten het logeerbed klaar dan dat je hen met een stuk in hun kraag naar huis laat rijden. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne in Wallonië.

Durft u iemand die te veel heeft gedronken af te raden om daarna nog achter het stuur te kruipen? Nee, zegt 62 procent van de respondent­en. Stelt u uw gasten voor om te blijven slapen als ze te veel hebben gedronken om nog te rijden? Nee, zegt 44 procent. En haalt u als gastheer ook alcoholvri­je bieren of mocktails in huis als alternatie­f voor de pintjes? Nee, antwoordt 74 procent.

Alcohol hoort er nu eenmaal bij als je gasten ontvangt, concludere­n ze bij het Waalse Agentschap voor Verkeersve­iligheid (AWSR), dat de enquête uitvoerde bij duizend Walen. Maar dat houdt ook risico’s in, waarschuwe­n ze. “Als ze gedronken hebben, laat je vrienden dan niet weer in de auto stappen” en “denk aan de terugrit, kies voor 0 procent”, dat zijn de slogans van de nieuwe campagne die het AWSR daarom lanceert. Want het WK voetbal staat voor de deur en door het herfstige tijdstip zal het vaker gebeuren dat je bij iemand thuis gaat kijken, zegt AWSR.

Bij verkeersin­stituut Vias herkennen ze de problemati­ek. “Uit ons onderzoek bleek al dat een kwart van de mensen niks zegt als ze zien dat iemand met te veel op toch nog wil rijden”, zegt woordvoerd­er Stef Willems. “De mentalitei­t van de Belgische bestuurder ten opzichte van alcohol blijft een probleem.”

Uit de enquête blijkt nog dat meer dan twee op de drie respondent­en het wél de verantwoor­delijkheid van de gastheer of gastvrouw vinden om erop toe te kijken dat hun gasten niet dronken achter het stuur kruipen. Bij jongeren is het overigens wél al meer ingeburger­d om ter plaatse te blijven overnachte­n.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium