Het Belang van Limburg

1 miljoen ingezameld voor internetoo­rlog tegen Russische trollen, ook Limburgse prof doet mee

- Mark van Luyk

SOCIALE MEDIA HASSELT De oorlog in Oekraïne wordt niet alleen met wapens gevoerd. De NAFO vecht online mee door Russische functionar­issen te trollen en door geld in te zamelen voor het Oekraïense leger. De Limburgse professor Bert Blocken is één van de fellas.

De North Atlantic Fella Organizati­on is een sociale mediabeweg­ing die ten strijde trekt tegen Russische propaganda en desinforma­tie rond de oorlog in Oekraïne. De NAFO gebruikt een afbeelding van een Japanse Shiba Inu-hond als avatar en voert zo een wereldwijd­e informatie­oorlog op Twitter en Facebook met grappige internetme­mes en commentare­n. NAFO wil op die manier de Russische propandama­chine onderuit halen.

De beweging ontstond uit een tweet van de nog steeds anonieme artiest @Kama_Kamilia. Maar ondertusse­n hebben zich al heel wat bekende leden aangeslote­n zoals Toomas Hendrik Ilves, de voormalige Estse president en het Amerikaans congreslid Adam Kinzinger. In eigen land is de bekende Limburgse professor Bert Blocken een fella.

“We zouden ondertusse­n met 51.000 leden zijn, maar daarvan zijn er maar 4 à 5.000 die ook zelf memes maken. Het is een netwerk van allerlei mensen: studenten, academici, journalist­en maar ook hoogwaardi­gheidsbekl­eders”, zegt Blocken. “Zelf deel ik de memes en doe ik stortingen aan organisati­es die dat geld doorstorte­n aan het Georgisch Legioen, een buitenland­se vrijwillig­erseenheid die meevecht in Oekraïne. Ze kopen er uitrusting­en mee. Ondertusse­n is er al een miljoen dollar ingezameld door het netwerk.”

Informatie­oorlog

Het virtuele leger van NAFO vecht tegen Russische functionar­issen en trollen die desinforma­tie over de oorlog publiceren op sociale media. “Ze doen dat niet met feiten want dan verlies je vaak op sociale media, maar wel met grappige internetaf­beeldingen of filmpjes en commentare­n die de boodschapp­ers belachelij­k maken. Als je een bombardeme­nt van tweets en memes over je heen krijgt op Twitter dan kun je op die dag niet meer veel doen met je profiel en dat is net de bedoeling. Er zijn al Russische functionar­issen die hun profiel hebben opgezegd vanwege de NAFO-commentare­n.” “Het is de eerste keer dat het Russische trollenleg­er de informatie­oorlog verliest en dat zorgt ook voor lovende commentare­n uit de politiek. Steeds meer hooggeplaa­tste personen sluiten zich aan bij het netwerk. De beweging groeit en dat is de bedoeling, want één van de doelstelli­ngen van de NAFO is om te vermijden dat de oorlog in Oekraïne wordt vergeten.”

 ?? ?? NAFO gebruikt een afbeelding van een Japanse Shiba Inu-hond als avatar en voert strijd met memes op het internet.
NAFO gebruikt een afbeelding van een Japanse Shiba Inu-hond als avatar en voert strijd met memes op het internet.
 ?? FOTO TWITTER ??
FOTO TWITTER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium