Het Belang van Limburg

Kinderen van Dina Tersago kregen een lege schoen bij Sinterklaa­s

- Rutger Ballet

SINTERKLAA­S HASSELT “Vorig jaar kregen mijn kinderen niets van Sinterklaa­s omdat ze het echt hebben uitgehange­n”, zei Dina Tersago maandag in De Ideale Wereld. Online kreeg ze veel kritiek voor deze straffe uitspraak, maar experts kunnen zich vinden in deze beslissing. “Petje af!”

Dina Tersago was maandag te gast in De Ideale Wereld. Toen het over de stijgende prijzen van speelgoed ging, deed Tersago een opvallende uitspraak. “Vorig jaar kregen mijn kinderen niets van Sinterklaa­s omdat ze het echt hadden uitgehange­n.” Zowel Leyers als het publiek reageerden verbaasd. De kinderen van Tersago troffen alleen wat chocolade en een brief van de Sint aan waarin stond dat ze stout waren geweest. “En toch waren ze blij met de chocolade”, merkte Tersago op. Online kreeg de Boer zoekt vrouwprese­ntatrice kritiek. Toch sluiten experts zich bij haar aan. “Petje af”, zegt kinderpsyc­hiater Lieve Swinnen. “Het is knap dat ze zo consequent is en tegen de stroom in durft te zwemmen.” Pedagoog Pedro De Bruyckere wil zich niet uitspreken over de daad van Tersago, maar beaamt dat het moeilijk is om tegen je kinderen te zeggen dat ze stout zijn geweest. “Dat komt omdat de Sint altijd zegt dat er geen stoute kinderen zijn als hij aankomt.” De Bruyckere vindt dat je als ouder tijdens de opvoeding rekening moet houden met je eigen visie en de omgeving van je kind. “Er zijn ouders die niet meedoen aan Sinterklaa­s. Je moet dan wel zeggen tegen je kind dat hij of zij het feest niet mag verpesten voor andere kinderen.” De pedagoog kan zich vinden in de brief die Tersago schreef aan haar kinderen. “Als je kind te stout is geweest, kan je een symbolisch cadeau geven en een brief met aandachtsp­unten. De woorden van de Sint hebben soms een grotere impact dan de woorden van een ouder.”

Swinnen denkt niet dat de Sint een brief moet schrijven met daarin werkpunten van een kind. “Pedagogisc­he maatregele­n moeten niet gekoppeld worden aan Sinterklaa­s. Goed gedrag leer je kinderen aan op de andere 364 dagen van het jaar.” Volgens haar werkt ook dreigen met Sinterklaa­s niet. “Dreigen heeft nooit zin als je het dreigement niet consequent uitvoert. Je kan beter luisteren naar je kinderen en vragen waarom ze bijvoorbee­ld niet willen gaan slapen. Misschien zijn ze wel bang of eenzaam op hun kamer”, aldus Swinnen.

 ?? FOTO VTM ?? De kinderen van Dina Tersago kregen vorig jaar geen cadeau omdat ze te stout waren.
FOTO VTM De kinderen van Dina Tersago kregen vorig jaar geen cadeau omdat ze te stout waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium