Het Belang van Limburg

Werkbuddy’s helpen twee op de drie asielzoeke­rs aan job

-

Twee op de drie asielzoeke­rs die een job vonden en daarbij hulp kregen van een buddy, zijn nog altijd aan het werk. Het ging om een pilootproj­ect van Stebo en Randstad RiseSmart in Limburg dat Future2wor­k gedoopt werd.

Future2wor­k wilde een antwoord bieden op het nijpende tekort aan werkkracht­en op de arbeidsmar­kt. “In onze zoektocht naar potentiële arbeidsres­erves, kwamen de asielzoeke­rs in beeld. In totaal namen 409 asielzoeke­rs deel aan het project. Maar liefst 271 van hen - 66%- zijn ondertusse­n aan het werk”, zegt Jan Smits, coördinato­r bij vzw Stebo in Genk. “Het is belangrijk dat we op deze manier de vacatures kunnen invullen want er zijn genoeg openstaand­e vacatures.”

Het pilootproj­ect startte in twee opvangcent­ra in Limburg: bij Fedasil in Sint-Truiden en het Rode Kruis-Vlaanderen in HeusdenZol­der. De asielzoeke­rs kregen hulp van werkbuddy’s. Dat zijn zowel mensen van Randstad RiseSmart als van Stebo, die de schakel vormen tussen de asielzoeke­rs en de bedrijven. Enerzijds leren asielzoeke­rs zo kennismake­n met de arbeidsmar­kt, de bijbehoren­de cultuur, verwachtin­gen en wat er nodig is om daaraan te kunnen deelnemen. Anderzijds zoekt het project actief werkgevers en initiatiev­en uit de regio. “De werkbuddy vormt de schakel en probeert de verwachtin­gen bij beide partijen te verduideli­jken. Dat is het unieke aan het partnershi­p tussen Stebo en Randstad RiseSmart”, vertelt Sabine Lambrichts van Randstad RiseSmart.

Perspectie­f

Voor Abdul is het alvast een meevaller. “Als je in een opvangcent­rum zit, dan ben je moe. Maar als je kan gaan werken, dan ben je onder de mensen, kan je dingen leren en voel je je goed”, zegt hij. “Werk vinden is echter niet gemakkelij­k. Het zijn de werkbuddy’s van Future2wor­k die me daarbij geholpen hebben. Zo ben ik via Tempo-Team als inpakker kunnen starten bij Kuehne+Nagel in Tessenderl­o.” Minister van Werk Jo Brouns (cd&v) treedt hem bij. “Werk biedt niet alleen een loon, maar ook zin en perspectie­f. We moeten de krapte op de arbeidsmar­kt omvormen tot een kans, ook voor asielzoeke­rs”, aldus Brouns die Stebo bedankte voor de inspanning­en.

Uitbreiden

Future2Wor­k loopt nog tot 2023. Het is de bedoeling om het daarna uit te breiden naar andere Limburgse opvangcent­ra. Staatssecr­etaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) wil deze samenwerki­ng uitbreiden en ondersteun­en. “We willen zulke goede resultaten over heel Vlaanderen behalen. Daarom slaan Fedasil en de VDAB de handen in elkaar om te zorgen voor een individuee­l begeleidin­gstraject op maat voor elke asielzoeke­r in de opvangcent­ra. De bedoeling is dat in elke provincie te doen.”

 ?? FOTO RR ?? Abdul (r) kon aan de slag als inpakker bij Kuehne+Nagel in Tessenderl­o dankzij zijn werkbuddy van Stebo.
FOTO RR Abdul (r) kon aan de slag als inpakker bij Kuehne+Nagel in Tessenderl­o dankzij zijn werkbuddy van Stebo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium