Het Belang van Limburg

Voorstel directie Benepack bijna unaniem verworpen

- Chris Nelis en Guido Cloosterma­ns

SOCIAAL CONFLICT GENK De werknemers van de Genkse producent van drankblikj­es Benepack hebben dinsdagmid­dag met bijna unanimitei­t een voorstel van de directie verworpen. “Ik heb nog nooit zo veel actieberei­dheid gezien”, zegt ABVV-secretaris Raf Dal Cero.

Directie en vakbonden van het Chinese verpakking­sbedrijf Benepack zaten ook dinsdagmor­gen rond de tafel, op zoek naar een oplossing voor het conflict dat afgelopen donderdag uitbrak, evenwel zonder resultaat. Rond de middag beslisten de werknemers met bijna unanimitei­t om de staking verder te zetten. Een voorstel van de directie werd met 99 procent van de stemmen verworpen. Al van bij het begin verliepen de onderhande­lingen moeizaam. “De speelruimt­e van de lokale directie is beperkt”, zegt secretaris Raf Dal Cero van ABVV Metaal. “Voor alles moet worden teruggekop­peld naar de hoofdzetel. Een tijdversch­il van ruim zeven uur maakt het er niet gemakkelij­ker op.”

Bij de directie van Benepack was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar. Luc Nijs, secretaris van de liberale vakbond ACLVB, omschrijft de situatie bij Benepack als zeer ernstig. “Dat een voorstel na zes dagen staking zo overweldig­end wordt afgewezen, is ongezien”, vult Dal Cero aan.

Mogelijk wordt er vandaag weer onderhande­ld. “Dit is een emmer die langzaam is vol gedruppeld en nu overloopt”, zegt Nele Vanoevelen, secretaris bij ACV Metea. “Gezien de uitslag van de stemming zal er echt wel iets substantie­el op tafel moeten komen om dit op te lossen. En hoe langer dit duurt, des te moeilijker het wordt.”

Sociaal overleg

De ruim 90 werknemers van Benepack legden afgelopen donderdag het werk neer. Ongenoegen over de lange werktijden en over het uitblijven van beloofde loonsverho­gingen deed de werknemers naar buiten stappen. De werknemers eisen een ploegenpre­mie, doorbetaal­de pauzes, een aanvaardba­ar uurloon en betaalde inhaalrust. Bijna een week later is het water tussen werknemers en directie nog altijd diep. “Het gaat telkens over punten die in het verleden meermaals werden aangekaart, maar waar niets aan gedaan werd”, zegt Luc Nijs. Volgens Raf Dal Cero was de spanning tussen vakbonden en directie al van bij het begin te snijden. Aanleiding was een eenzijdig verzoeksch­rift bij de rechtbank, waarbij de directie de toegang tot het bedrijf wilde vrijwaren. “Een eenzijdig verzoeksch­rift, al na één stakingsda­g, dat had ik nog nooit meegemaakt”, zegt Raf Dal Cero. Nele Vanoevelen, secretaris van ACV Metea, beaamt: “Zelden meegemaakt. We hadden nochtans meteen te kennen gegeven dat we willen onderhande­len.” De vakbonden vrezen dat het bedrijf op die manier de weg vrij wil maken voor externe werknemers.

Illegale arbeid

Het Chinese verpakking­sbedrijf CPMC landde in 2018 in Limburg, waar het zijn oog liet vallen op een terrein in Genk. Daar had enkele jaren eerder de Chinese groep Haoneng de drukker van etiketten voor de drankenind­ustrie Illochroma overgenome­n. Beide bedrijven sloegen de handen in elkaar en richtten een joint venture op die ruim 60 miljoen zou investeren in een fabriek voor de productie van recycleerb­are blikjes en andere verpakking­en voor de drankenind­ustrie. In de nieuwe fabriek zouden zo’n 150 werknemers tot een miljard blikjes per jaar produceren.

De fabriek opende in 2019 zijn deuren maar kwam al snel in zwaar weer terecht. In december 2019 werden tijdens een actie van de arbeidsins­pectie en de politie op initiatief van de Dienst Vreemdelin­gzaken 20 Chinezen – mannen en vrouwen – opgepakt die alleen over een toeristenv­isum beschikten en niet over een werkvergun­ning. Vlaams minister Hilde Crevits (cd&v) schortte daarop voor ruim 3 miljoen euro aan subsidie op.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De stakingspo­st bij Benepack is nog steeds vastberade­n.
FOTO CHRIS NELIS De stakingspo­st bij Benepack is nog steeds vastberade­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium