Het Belang van Limburg

Balikwisha bevrijdt Standard

-

Het bekeravont­uur van Standard begon in het Dender Football Complex, het vroegere Florent Beeckmanst­adion, de thuishaven van Johan Boskamp in de herfst van zijn trainersca­rrière. Ronny Deila wist na de 2-0-nederlaag tegen Eupen dat hij maar beter op z’n hoede kon zijn en beperkte de rotatie tot een minimum. In doel kreeg Henkinet nog eens een kans en op de linkerflan­k mocht Laursen opdraven in de plaats van Dønnum. Een keuze die Deila zich niet zou beklagen. De Deense nieuwkomer gaf de assist voor het winnende doelpunt. “Het was goed om hem nog eens een wedstrijd te kunnen geven. Zowel defensief als offensief speelde hij een sterke wedstrijd”, vond Deila.

Wachten op doelpunt

Dender versierde via M’Barki de eerste kans van de match, maar moest al snel de wet van de sterkste ondergaan. Standard eiste de bal op en drukte de ploeg van coach Regi Van Acker tegen het eigen doel. Pogingen van de bedrijvige Laursen gingen naast en Perica knalde vanop twintig meter staalhard tegen de lat. Dender plooide terug, maar hield stand zonder dat doelman Gabriël zijn handschoen­en vuil moest maken. “Onze eerste helft was niet goed”, aldus Deila. “We waren te traag, zetten hen te weinig onder druk. Dit was niet ons niveau. Dat heb ik mijn spelers tijdens de rust ook gezegd. Gelukkig waren we na de rust veel beter. Het was wachten tot we gingen scoren.”

Slapend zoontje

Nochtans kwamen de Rouches na de pauze eerst nog met de schrik vrij toen Dussenne gevaarlijk balverlies leed op de eigen helft. M’Barki en Cukur stormden samen op Henkinet af, maar de laatste - zowaar een éénmalig Turks internatio­nal - wrong de wenkende kans de nek om. “Die bal moest altijd binnen”, merkte ook Dender-coach Regi Van Acker op. Standard ontsnapte en voerde de druk verder op. Dragus en Ohio misten nog twee grote kansen op aangeven van Balikwisha, waarna de middenveld­er het beslissend­e doelpunt dan maar voor zijn eigen rekening nam. Op voorzet van Laursen, die andere Luikse uitblinker, knikte Balikwisha van dichtbij binnen. “Dit soort bekerwedst­rijden zijn altijd lastig”, sprak de matchwinna­ar. “De kunst is om geduldig te blijven en kansen te blijven creëren. De kwalificat­ie is het belangrijk­ste.” Net als in de competitie vierde Balikwisha zijn doelpunt door zijn hoofd op zijn handen te leggen en zijn ogen te sluiten. Een boodschap aan zijn zoontje. “Hij zat thuis te kijken samen met mijn vrouw. Het is mijn manier om te zeggen dat hij moet gaan slapen (lacht).”

DENDER: Gabriël; Smet, Ragolle, Cools, Van Oudenhove (76’ Borry); Rowell (76’ Hens), Rôdes, Houdret (61’ Marzo); Rajsel (16’ Cukur), Lallemand, M’Barki (61’ Atteri).

STANDARD: Henkinet; Dussenne, Bokadi, Laifis (62’ Cimirot); Fossey (94’ Melegoni), Balikwisha, Raskin, Zinckernag­el, Laursen (77’ Dønnum); Dragus (77’ Alzate), Perica (62’ Ohio)

DOELPUNTEN: 74’ Balikwisha 0-1

GELE KAARTEN: 64’ Ragolle, 66’ Balikwisha, 86’ Laursen (vanop bank), 93’ Hens

RODE KAARTEN: geen

SCHEIDSREC­HTER: Michiel Allaerts

Het Disciplina­ir Comité voor het Profvoetba­l heeft Philip Zinckernag­el een schorsing van twee wedstrijde­n (plus één wedstrijd voorwaarde­lijk) opgelegd voor zijn rode kaart tegen Eupen. In de zaak van Nicolas Raskin was er dinsdagavo­nd nog geen uitspraak. Standard kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium